Hlavní obsah

I opice mají problémy se zuby, orangutanka Mawar musela na zákrok

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bolest zubů je jedna z nejhorších, lidé ji zpravidla léčí návštěvou stomatologa nebo šamana. Podle kultur. Zvířata to mají horší, musejí trpět, a nikdo jim nepomůže. V zoologických zahradách ošetřovatelé dbají i o zvířecí chrup. Pražská orangutanka Mawar měla problémy, v celkové anestezii jí pomohl lékař.

Foto: Miroslav Bobek, zoo Praha

Zákrok byl složitý a trval hodně dlouho.

Článek

Mawar, samici orangutana sumaterského, v poslední době vypadlo několik zubů, chovatelé u ní cítili silný zápach z dutiny ústní a rovněž zaznamenali problémy se žvýkáním tužší potravy. Výkon byl nevyhnutelný.

I přesto, že orangutani jsou schopni v rámci tréninku ukazovat chovatelům dutinu ústní, Mawar v tomto nespolupracuje; jako jediné možné řešení tak přicházela v úvahu celková anestezie.

Zuby obalené nánosy kamene

„Protože má orangutan jisté podobnosti s člověkem, provedli jsme výkon ve spolupráci s humánními kolegy. Inhalační anestézii tak vedl anesteziolog, chrup ošetřily stomatoložka a stomatochiruržka,“ vysvětlil veterinář Zoo Praha Roman Vodička a doplnil, že celý výkon trval zhruba dvě a půl hodiny.

„U Mawar byly patrné značné nánosy zubního kamene, pokročilá paradentóza a viklavost zubů. Ty problémové jsme proto vytrhli.“

Už má zase chuť k jídlu

Samice je izolovaná v zázemí, kde se zotavuje pod bedlivým dozorem chovatelů. Společnost jí dělá pětiletá dcera Diri.

„Po složitém výkonu je Mawar samozřejmě ještě unavená, ale její chuť k jídlu roste. Předpokládáme, že pokud nedojde ke komplikacím, v horizontu několika dnů už bude celá skupina orangutanů opět pohromadě,“ poznamenal kurátor primátů Vít Lukáš.

Reklama

Výběr článků

Načítám