Hlavní obsah

I malá procházka Ostravou může přinést velké zážitky

Novinky, Jiří Cysař

Jelikož cesta vlakem z Prahy do Ostravy je dnes rychlá i pohodlná, není nic nereálného vydat se na krátkou návštěvu severomoravské metropole právě z města na Vltavě. Za tři hodiny jsem vystupoval v cíli následující výpravy.

Foto: Jiří Cysař

Hlavní nádraží

Článek

První setkání s městem mě jako turistu potěšilo, protože hned na Hlavním nádraží jsem narazil na infocentrum. Zde je možné získat prakticky vše, co turista potřebuje. Odtud jsem vyrazil do centra města. Na náměstí Edvarda Beneše mě zaujala budova banky a pak jsem pokračoval po pěší zóně na Masarykovo náměstí a zde nahlédl do muzea a poptal se, jaké pamětihodnosti by návštěvníkovi, který se ocitl v Ostravě poprvé, doporučili.

Ostravském muzeu, které mapuje historii města a okolí, mi doporučili vyhlídkovou věž na budově magistrátu nedaleko odsud. Trochu jsem tu ještě načerpal informací z historie a rekultivace dříve pouze průmyslového města a šel dál. Pokračování mé cesty vedlo kolem zajímavého kostela Svatého Václava a déle k Nové radnici po Sokolské třídě na Prokešovo náměstí.

Velmi zajímavá stavba je právě kostel sv. Václava. Patří mezi nejstarší a nejvýznamnější kulturně-historické ostravské památky.

Jedná se o trojlodní stavbu s přilehlými kaplemi a gotickou věží zakončenou později renesančním cimbuřím. Postaven byl ve 13. století v pozdně gotickém stylu. Vlivem dlouhodobého podmáčení, provozu těžké dopravy v okolí, poddolování a nedostatečné údržby došlo k vážnému narušení statiky. Od roku 1997 proto probíhala rozsáhlá rekonstrukce, která skončila v roce 2004.

Další pamětihodností je Nová radnice - je patrně nejznámější stavbou Ostravy. Jedná se o prvorepublikovou dvoukřídlou budovu s vyhlídkovou věží. Stavěla se v letech 1925 až 1930. Díky 85 metrů vysoké věži se radnice stala nejvyšší radniční budovou v České republice. Nová radnice je zároveň největší radniční komplex v zemi. Ve věži je informační centrum a možnost vyhlídky z terasy ve výšce 73 metrů.

Na vyhlídkovou věž jsem si ovšem nevyšel, jelikož v den mé návštěvy by nebylo vůbec nic vidět. Rozhodl jsem se vydat k těžní věži dolu Jindřich, kterou jsem zahlédl z tramvaje cestou do města z nádraží. Cestou k těžní věži, jež Ostravu desítky let charakterizovala, mě ještě zaujala vysoká budova plynáren. A pak již zbývalo se vydat na nádraží a po skoro dvou hodinách město opustit. 

Závěrem musím konstatovat, že i taková krátká návštěva měla svůj půvab - a rovněž zmínit velkou snahu na řadě informačních míst turisty podrobně seznámit s městem a poskytnout mu co nepřesnější informace. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám