Hlavní obsah

I Frýdlant, nejstarší hradní muzeum střední Evropy, uzavřel svou návštěvní sezónu

Novinky, Jana Vančatová

Většina památkových objektů o minulém víkendu uzavřela na následujících pět měsíců zimního období své brány pro běžné návštěvníky. Mezi tyto památky patří i Státní hrad a zámek Frýdlant v Čechách, jeden z nejvýznamnějších památkových komplexů severních Čech.

Foto: Jana Vančatová

Bohatá sgrafitová výzdoba renesančního křídla zámku byla vybudována Rederny - vpravo, vlevo - kastelánské křídlo zámku, vzniklo za Clam-Gallasů

Článek

Frýdlant je i jedním z nejrozsáhlejších objektů v rámci České republiky, nabízí prohlídku dvou vzájemně provázaných celků: středověkého hradu a renesančního zámku. Letošní sezóna skončila 28. října večerními prohlídkami nazvanými Život Kateřiny z Redernu v pověstech a legendách.

Hrad byl vybudován v polovině 13. století. V roce 1278 panství získal mocný ze Saska pocházející šlechtický rod Bibrštejnů, který se zasloužil o vybudování mohutného hradního paláce s válcovou věží na ostrohu vypínajícím se nad řekou Smědou. Bibrštejnové majetek vlastnili téměř tři sta let.

V letech 1558–1620 patřil Frýdlant svobodným pánům Redernům pocházejícím ze Slezska, kteří pokračovali v dalším zvelebování celého panství. Byli vynikajícími hospodáři a válečníky, ale také budovateli s velkými vizemi i mecenáši umění. Jejich zásluhou bylo pod hradem vybudováno nové renesanční křídlo zámku a kaple.

Díky Redernům také začal rozvoj nedalekého Liberce. Založili liberecký zámek, špitál, školu, sirotčinec a další stavby. Císař Rudolf II. roku 1577 povýšil Liberec na město. V erbu města je od té doby i znak Redernů – stříbrné vozové kolo. Kateřina z Redernu nechala také vybudovat první libereckou radnici.

Protože Redernové patřili k českým stavům poraženým v bitvě na Bílé hoře v roce 1620, jejich majetek jim byl zkonfiskován.

V letech 1622–1634 hrad patřil Albrechtovi z Valdštejna. Koupil jej za 150 000 zlatých a postupně z panství vybudoval hospodářskou základnu pro svou armádu. Frýdlantsku se říkalo Terra felix – Šťastná země.

Po jeho zavraždění v roce 1634 získali od císaře Frýdlant Gallasové, od roku 1759 Clam-Gallasové, významná šlechta pohybující se v diplomatických a vojenských službách u císařského dvora. Potomci Clam-Gallasů vystavěli i poslední kastelánské křídlo frýdlantského zámku; žili zde až do roku 1945, kdy celý objekt přešel pod státní správu.

I poslední majitelé Frýdlantu patřili k velkým milovníkům umění, již v roce 1801 zpřístupnili veřejnosti část hradu s instalovanými sbírkami. Tímto se Frýdlant stal nejstarším hradním muzeem střední Evropy.

Současné návštěvní trasy v sobě zahrnují jak prohlídku tohoto nejstarší hradního muzea, tak i kaple a obou zámeckých křídel. Okruh je opravdu nabitý zajímavými exponáty, mezi kterými strávíte téměř dvě hodiny. Můžete zvolit však i kratší okruh hradní zbrojnice nebo trasu určenou pro dětské návštěvníky.

Jen musíte vyčkat na poslední březnový víkend, kdy bude zahájena příští sezóna. Jaká byla ta letošní, zatím není známo. V loňském roce stoupla návštěvnost oproti roku 2015 o 21 procent, téměř na 60000 návštěvníků.

Zajímavé akce, které uplynulou sezónu provázely (večerní prohlídky, vaření v zámecké kuchyni, koncerty, křest vlastní známky...) jistě přispěly k jejímu dalšímu navýšení.

Reklama

Výběr článků

Načítám