Hlavní obsah

Hustopečští gymnazisté s tanečníky z Danceversity vyrazili do Portugalska v projektu Do světa

Novinky, Věra Komoňová, Mgr.

Hustopečští gymnazisté se s tanečníky z Danceversity zúčastnili projektu Do světa, který byl podpořen grantem Jihomoravského kraje. Byl zaměřen na spolupráci Gymnázia T. G. Masaryka Hustopeče a portugalské školy Agrupamento de Escolas de Eixo z projektu Comenius 2012-2014 a z projektu Do světa 2017.

Foto: Gymnázium T.G.Masaryka Hustopeče

Gymnázium T.G.Masaryka - logo

Článek

Čtvrtý zářijový týden se hustopečští gymnazisté s tanečníky z Danceversity Hustopeče zúčastnili projektu Do světa, který byl podpořen grantem Jihomoravského kraje.

Projekt vycházel z Koncepce podpory mládeže na období 2014–20. Byl zaměřen na spolupráci žáků a studentů Gymnázia T. G. Masaryka Hustopeče a portugalské školy Agrupamento de Escolas de Eixo z Portugalska z projektu Comenius 2012-2014 a následně i z projektu Do světa z roku 2017. Měl ale jiné téma a jeho název byl Role zdravého životního stylu v životě mladého člověka.

Z gymnázia se výjezdu zúčastnilo celkem 15 studentů, dalšími účastníky byli tanečníci z TS Danceversity Hustopeče a někteří jejich rodiče. Obě mezinárodní skupiny žáků spojoval tanec, umění a zájem o poznávání nových kultur a také hlavně zdravý životní styl, zdravá výživa a předcházení nemocem poruchy životosprávy, jako je anorexie, bulimie a další nemoci související s nesprávným životním stylem a nesprávnou životosprávou.

Tentokrát se všichni zaměřili i na přírodovědnou oblast, a to biologii, kde byla stanovena dvě zajímavá témata: 1. Voda kolem nás i v nás. 2. Pojďme si spolu hrát, bavit se a smát - zážitkové pohybové hry. Tato témata byla rozvíjena v duchu právě zdravého životního stylu, zdravého stravování, využívání vody jako rekreačního prostředku (Aveiro je přímořským letoviskem), ale i vody jako zdroje nezbytného k lidskému životu.

Projekt splňoval priority programu Mládeže.

Portugalci byli na návštěvu velice dobře připraveni, měli přesný program, který všichni absolvovali. Šlo o podrobné poznání školy, všichni účastníci byli rozděleni do skupin a stali se platnými členy vyučovacích hodin angličtiny na nižším i vyšším stupni.

Krásným završením projektu byla škola surfování s lektory surfařské školy na pobřeží Atlantského oceánu. Také doprava byla pohodová, na projekt jel nový patrový autobus společnosti Autokarem.cz a oba řidiči byli velice dobře připraveni na trasu cesty i služby, které v rámci možností poskytovali. A proto se zdravý životní styl na zpáteční cestě porušil, protože se nedalo odolat nabízeným párkům s hořčicí a kečupem, jejichž vůně se linula po celém autobusu.

I bezpečnostní přestávky ve francouzském městě Perigueux a zpátky v Lyonu byly pohodové. V prvním jmenovaném středisku všichni měli dokonce možnost se zúčastnit republikového festivalu domácích zvířat, na zpáteční cestě jsme navštívili nádherný park a ZOO v Lyonu.

S Portugalci byla domluvena další spolupráce, takže nezbývá než se těšit, že se všichni zase brzy setkají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám