Hlavní obsah

Hudební skladatel Vítězslav Hádl, který má úspěch i s muzikálem Trhák, slaví narozeniny

Novinky, Robert Rohál

Čtyřiasedmdesáté narozeniny slaví v těchto dnech hitmaker, pianista a aranžér Vítězslav Hádl. Jako autor je podepsaný nejen pod desítkmi úspěšných písní, ale i pod hudební složkou filmů a muzikálů. Nejaktuálnějším z nich je muzikál Trhák v Divadle Broadway.

Foto: Robert Rohál

Hudební skladatel, aranžér a pianista Vítězslav Hádl.

Článek

Vítězslav Hádl se narodil 5. května 1945 v Praze. Pochází z muzikantské rodiny, což bylo rozhodující i pro něj samotného. Je absolventem pražské konzervatoře, kde vystudoval obory varhany, skladba a dirigování. Později hrál v doprovodné kapele Evy Pilarové, potom ve skupině Karla Vágnera, která doprovázela Hanu Zagorovou. Právě pro ni napsal a zaranžoval řadu písní. Později spolupracoval řadu let s Helenou Vondráčkovou.

Poté, co odešel z Vágnerovy kapely, působil jako redaktor v Supraphonu i jako hudební dramaturg v Československé televizi, dnes je profesorem skladby a hudební improvizace na Pražské konzervatoři

Vítězslav Hádl je podepsán pod hity jako Já jsem tvá neznámá (Hana Zagorová), Dávné lásky (Hana Zagorová a Karel Gott), Znala panna pána (Helena Vondráčková a Václav Neckář), Kino Gloria (Petr Rezek), Sblížení (Helena Vondráčková), Zatracenej čáp (Marie Rottrová a Pavel Landovský) nebo Tvá země (Waldemar Matuška).

Vítězslav Hádl je také autorem hudby přibližně k šedesáti filmům a televizním inscenacím. Jeho hudba zní i v jevištní verzi úspěšného filmu Trhák.

„Pro zasvěcené filmové diváky název muzikálu Trhák evokuje dlouhodobě úspěšný film s názvem Trhák, který svou chytrou nadsázkou představoval svět práce některých filmových pracovníků v jejich dokonalé absurditě. Myslím, že nebude na škodu přiznat, že jsme se synem Danielem měli ze začátku obavy, zda divadelní zpracování skvělého námětu pánů Svěráka a Smoljaka přinese stejný humor, který je vlastní těmto úspěšným autorům. Vzhledem k tomu, že v květnu proběhne již třetí uvedení této velkolepé hudební zábavy, a to opět v divadle Broadway, mohu s klidem konstatovat, že i tentokrát se budou opět diváci skvěle bavit. Je samozřejmé, že se publikum této hudební zábavy bude vždy dělit na ty, kteří to milují, a na ty, kteří to odmítají s naprostým nepochopením. Já si myslím, že je vždy lepší, když jsou aspoň tyto dvě možnosti, než že by byla ta třetí, a nikdo by na to nešel. Kromě skvělého scénáře a režie Radka Balaše mají patřičnou zásluhu na úspěchu Trhák muzikálu i všichni herci, za což jim patří veliký dík,” říká Vítězslav Hádl.

Na otázku, jestli chystá další muzikál, hitmaker odpověděl: „Já už mám doma delší dobu hotový skutečný muzikál, ale jelikož je jeho adaptace skutečně náročná, jsem ochoten počkat další léta. Jde mi o to, že ve svém věku už nemíním riskovat výsledek jen proto, že by měl člověk dělat spoustu ústupků. Nejsem proti kompromisům, ty nakonec potkávám celý život, ale pokud by takový kompromis měl poškodit výrazně výsledné ztvárnění muzikálu, raději jej nevytvořím. Jde mi přece o to, abych se díky ukvapenosti a nesoudnosti nestal terčem té třetí skupiny diváků, kteří na to nepřijdou…” (smích).

Reklama

Výběr článků

Načítám