Hlavní obsah

Hudební festival Znojmo má místo i pro charitativní koncert sopranistky Pavlíny Senić

Novinky, Lenka Žáčková

Hudební festival Znojmo přináší svému publiku širokou paletu hudebních stylů i druhů, propojuje zdánlivě nespojitelné a bourá hranice mezi žánry. Je však také festivalem vína, ale také festivalem, který má svůj tradiční koncert na uherčickém zámku, který má ve své režii operní pěvkyně Pavlína Senić.

Foto: Archív Hudebního festivalu Znojmo

Uherčice Pavlíny Senić 2013, kde vystoupila s Václavem Pavlíčkem

Článek

Pavlínu Senič uslyšíme v úterý 15. července v doprovodu Filharmonie Hradec Králové a jako hosté vystoupí slovenský operní tenorista Miroslav Dvorský a herec Saša Rašilov. Po koncertě bude následovat dražba unikátních vín, jejíž výtěžek bude věnován na opravu této zchátralé renesanční perly jižní Moravy.

K samotnému Hudebnímu festivalu Znojmo je nutné také říci, že jednotícím prvkem a cílem celého festivalu je dosažení maximální možné kvality a autenticity ve všech koncertech i inscenacích. Osou festivalu je pak nastudování a uvedení operního nebo baletního díla v několika reprízách. Každý ročník se zaměřuje na hudbu významného hudebního skladatele, v jejímž duchu se nesou všechny koncerty i ostatní akce. Letošní desátý ročník bude věnován 350. výročí úmrtí francouzského skladatele Jean - Philipp Rameau a Roku české hudby.

Hudební festival Znojmo se také snaží provázat přitažlivou hudbu s nezaměnitelným vínem znojemského regionu. Všechny koncerty jsou doprovázeny ochutnávkou vín regionálních vinařů. Akce spojuje téměř dvě desítky vinařství, která na koncertech provádějí degustace a besedy o víně. V rámci festivalu vzniká také unikátní limitovaná edice festivalových vín. Jedinečnou kolekci nejlepších vín vybírá speciálně po festival utvořená komise sommelierů, vinařů a osobností. A jelikož k dobrému vínu patří i lahodné jídlo, připravuje několik znojemských restaurací i speciální festivalová menu.

Cela řada koncertů v průběhu festivalu nabízí svým žánrovým rozpětím hudební zážitek opravdu každému – ať již jde o koncerty malých nadaných umělců, renomovaných sólistů, komorní koncerty, koncerty napříč žánry nebo třeba koncerty jazzové. Součástí festivalu je i oblíbený doprovodný program pro dospělé i pro ty nejmenší – hudba v ulicích, setkání na pomezí ČR a Rakouska, dětské hudební odpoledne, mattiné v národním parku Podyjí, putováni za varhany v kraji, noční karneval, vinné degustace a mnohé další.

Jubilejní 10. ročník Hudebního festivalu Znojmo proběhne v termínu od 9. do 27. července a je věnovaný francouzskému skladateli Jeanu-Philippu Rameauovi a Roku české hudby, přinese koncerty velkých hvězd, komorní koncerty nadaných umělců, degustace vín i bohatý doprovodný program.

Reklama

Výběr článků

Načítám