Hlavní obsah

Hudební festival Kocianovo Ústí 2011 byl zahájen

Novinky, Stanislava Dvořáková

Nadační fond Mistra Jaroslava Kociana, ZUŠ J. Kociana a Klubcentrum pod záštitou Města Ústí nad Orlicí pořádají ve dnech 4. - 7. května VI.ročník hudebního festivalu Kocianovo Ústí 2011 a 53. ročník Kocianovy houslové soutěže.

Foto: Lukáš Prokeš

Ve středu 4.května začala KHS účastí sedmnácti soutěžícími nejmladší kategorie do 10 let.

Článek

Po pět květnových dní budou na hudebním festivalu Kocianovo Ústí znít slavné skladby a tóny houslí jednapadesáti nadějných talentů do 16 let z cellého světa.

Festival nese jméno slavného ústeckého rodáka Jaroslava Kociana, který koncertní turné začínal v roce 1901 ve Vídni, odkud pokračoval do dalších měst Evropy a Ameriky. V té době již od počátku 19. století byla ústecká hudební tradice charakterizována větou "V Oustí umí každý housti". I když toto dnes již neplatí, přesto městu zůstala vzpomínka na tuto dobu v přednesu mladých houslistů nejen z Evropy, ale i Mongolska, Hong Kongu, Singapuru či USA.

Dalším přínosem je, že tato soutěž otevírá cestu k úspěchům mnoha umělců české i zahraniční hudební scény. Jako laureát KHS začínal Václav Hudeček, Pavel Šporcl, Jaroslav Svěcený, Gabriela Demeterová, Pavel Eret, Stefan Milenkovič a další.

Na VI. ročníku hudebního festivalu odezní pět koncertů. Festival bude zahájen 3. 5. v Chrámu Nanebevzetí Panny Marie, kde vystoupí Jaroslav Svěcený s dcerou Julií, vítězkou Mezinárodní soutěže Concertino Praga 2010 a nositelkou ceny IV. kategorie KHS 2010. 

Následující den v Roškotově divadle se představí David Petrlík z Francie, laureát KHS 2010 v doprovodu Komorní filharmonie Pardubice. Na dalším koncertě vystoupí Gabriela Demeterová a na předposledním, nazvaném Rendez-vous s Jaroslavem Svěceným, Martina Kociánová, Kateřina Englichová a Žofie Vokálková. Poslední v sobotu 7. 5. bude věnován vítězům a laureátu KHS 2011.

Houslová soutěž se uskuteční v prostorách ZUŠ J. Kociana ve čtyřech věkových kategoriích za účasti 20 soutěžících z České republiky a 31 z cizích zemí. Nejpočetněji je zastoupena kategorie mladých talentů do 10 let, mezi kterými vystoupí i devítiletá Hana Jasanská ze ZUŠ v Ústí nad Orlicí.

Mezinárodní devítičlennou porotu KHS tvoří pedagogové uměleckých škol a další význačné osobnosti z oblasti hudebního umění a publicistiky.

Vyhlašovatelem je Město Ústí nad Orlicí spolu s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám