Hlavní obsah

Hudební festival F. L. Věka letos nabídne vrchol všech dosavadních ročníků

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka, který zahrnuje osm koncertů, bude zahájen v neděli 16. září v kostele sv. Václava v Dobrušce. Návštěvníci se mohou opět těšit na špičkové české i zahraniční interprety klasické hudby.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Hudební festival F. L. Věka letos nabídne dosavadní vrchol v podobě koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu v industriálním prostředí.

Článek

Festival otevře Český chlapecký sbor Boni Pueri za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice, 30. září se uskuteční galavečer slavné Gabriely Beňačkové, dále vystoupí klavíristka Jitka Čechová, kytarista Lubomír Brabec, italský houslista Silvane Minella, který je pedagogem konzervatoře v Miláně a další.

Dosavadním vrcholem všech ročníků bude symfonický koncert v industriálním prostředí. V neděli 23. září vystoupí ve výrobní hale firmy KBA Grafitec, kde byla na základě znaleckého posudku zjištěna vynikající akustika, Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Markem Šedivým. Jako sólista se představí německý violoncellista Emil Rovner.

Dále vystoupí varhaník a profesor HAMU Jaroslav Tůma, který s sebou přiveze neobvyklý nástroj klavichord. Zahraje však také na nově zrestaurovaný varhanní positiv v Deštném v Orlických horách. Mluveným slovem ho doprovodí herecká legenda Josef Somr.

Nejmladším interpretem letošního ročníku bude Matyáš Novák, student Konzervatoře Pardubice a vítěz řady mezinárodních soutěží. V Opočně zahraje výběr ze světové klavírní literatury. 

Velký sál zámku v Novém Městě nad Metují rozezní klavíristka Jitka Čechová a mezzosopranistka Eva Garajová. Zazní díla Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. 

Do zámku v Kvasinách zavítají italský houslista Silvano Minella a klavíristka Flavia Brunetto. Společně provedou díla Mozarta, Respighiho, Debussyho a Griega.

Závěrečný koncert festivalu zavede posluchače do období první republiky, kdy byla na vrcholu kulturní spolupráce s Francií. Brilantním provedením šansonu oslavíme s Chanson Triem Coucou státní svátek a 100. výročí republiky. 

Vstupenky

Předprodej vstupenek a cenově zvýhodněných abo vstupenek probíhá v informačních centrech v Dobrušce a Novém Městě nad Metují. Vstupenky na všechny koncerty lze koupit on-line na www.kupvstupenku.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám