Hlavní obsah

Hudebně-taneční projekt Tělo – zvuk – krajina podpoří benefici zámku Duchcov pro Reinerovu fresku

Novinky, Marian Hochel

Zámek Duchcov připravuje pro účastníky akce Jezerní běh 2014 i další zájemce netradiční program v Pavilonu pro Reinerovu fresku. V sobotu 14. června od 15 hodin se v pavilonu v zámecké zahradě bude konat benefiční představení Kateřiny Bilejové a Jany Kneschke pod názvem Tělo – zvuk – krajina.

Foto: Marian Hochel

Site-specific performance Kateřiny Bilejové a Jany Kneschke pod názvem Tělo – zvuk – krajina

Článek

Jak napovídá název akce, případný výtěžek z představení bude postoupen na nadační konto pro Reinerovu fresku Nanebevzetí Panny Marie v pavilonu v zámeckém parku.

Tanečnice Kateřina Bilejová (body weather) a hudební experimentátorka Jana Kneschke (elektrické housle, FX) se pohybují na scéně improvisingu a noisové hudby. Pro své performance vyhledávají místa se silným geniem loci. Takovým je i Pavilon pro Reinerovu fresku v zámecké zahradě v Duchcově, který v sobě nese mnoho vrstev minulosti uhelné pánve – barokní krásu, ekologickou katastrofu, devastaci i podivuhodnou estetiku nově vznikající krajiny.

Návštěvou pavilonu mohou účastníci akce podpořit Nadační fond pro záchranu Reinerovy fresky a zajištění vhodných podmínek pro její uchování. Hudebně-taneční představení se koná v rámci 3. ročníku sportovního a uměleckého happeningu v krajině jezer, rypadel, hor a... pod názvem Jezerní běh 2014.

Jezerní běh je především pozvánkou do krajiny se špatnou reputací ale svébytným kouzlem. Zatracovaná „měsíční“ krajina hnědouhelné pánve v severních Čechách totiž zdaleka není mrtvou zónou, ale rozbujelou zelenou džunglí plnou potenciálu. A právě jeho objevování nabízí organizátoři akce formou běžeckého závodu, pochodu nebo doprovodného uměleckého a pohybového programu.

Na několik hodin se pro účastníky otevře krajina rekultivací, napouštějících se jezer, důlních propadlin, hor, továren a odkališť. Na jediné trase se tak před očima několikrát promění ráz krajiny, povrch pod nohama, pachy v nose i rozhledy do kraje.

„Po představení Tělo – zvuk – krajina se bude konat speciální komentovaná prohlídka Pavilonu pro Reinerovu fresku, ve kterém je vzácná barokní freska z roku 1728, sejmutá v roce 1956 z kupole špitálního kostela, znovu osazena. V rámci prohlídky si tak návštěvníci mohou prohlédnout výstavu, která dokumentuje transfer fresky a proměny zámeckého areálu, poznamenaného v 50. a 60. letech minulého století uhelnou těžbou,” uvedlo vedení správy zámku.

Vstupné na akci je jednotné a činí 40 Kč. V prodeji budou rovněž benefiční pohlednice s motivem Reinerovy fresky a logem nadačního projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám