Hlavní obsah

Hudba, tanec, koláčky a jitrničky lákaly k návštěvě XII. Libchavského masopustu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Obec Libchavy za přispění mateřské školy v Dolních a Horních Libchavách a Sdružení rodičů a přátel základní školy připravila na sobotu 22. února již dvanácté masopustní veselí se vším, co k tomu patří. Nápaditý zábavný program doplňovaly pochoutky všeho druhu včetně staročeské zabijačky.

Foto: Stanislava Dvořáková

Nápadité masky postav z oper a operet byly ozdobou XII.masopustního průvodu.

Článek

Na libchavských masopustech bývá veselo a hudba zní od rána do večera. Na základě této skutečnosti byl pro letošní rok zvolen i ráz LIBCHAVY V OPEŘE-TĚ, kdy se pod tímto rébusovým označení skrývalo slovo operetě. Tím byl dán běh událostí i masek.

Od ranních hodin se na seřadišti začali scházet postavy operetních subret, zástupců různých příběhů, kdy pozornost zejména upoutaly postavy dívek z oblíbené operety Františka Ringo Čecha Dívčí válka. Pozadu nezůstali ani představitelé důchodců, kteří na svém oblečení vtipně ukázali podmínky života této vrstvy společnosti.

Přihlížející návštěvníci byli povinně pomalováni v obličeji, aby nenarušovali barevný kolorit průvodu. Na uvítanou a pro povzbuzení byly podávány pravé libchavské koláčky a nějaký mok pro veselou náladu. O počáteční zábavu se starali harmonikáři s doprovodem kytary a vozembouchu. Tím byly dokonale uspokojeny vjemy sluchové, zrakové i chuťové.

Po slibném začátku se za vedení povozu s parádním postrojem koní a typické masopustní postavy Slamáka vydal dlouhý průvod účastníků na zhruba půlkilometrovou cestu ke statku U Urbanů.

Zde po uvítání starostky Libchav Jany Hodovalové v kostýmu pravé rychtářky se ujal Slamák dalšího řízení programu. V úvodu zazněly v podání MŠ Dolní Libchavy pod vedením účastnic Dívčí války, které zapomněly na zbraně, a věnovaly se dětem a jejich rekvizitám, staré lidové písničky Já mám koně, Pod tím naším okénečkem, Šla Nanynka do zelí. MŠ Horní Libchavy pak přispěla pořadem Hej hou bude trpasličí show a začíná karneval, který doplnila přehrávka operetních árií.

Pravá masopustní veselice chuťových pohárků byla odstartována příchodem řeznického mistra, který improvizoval porážku přivedené kobyly. Nato masky začaly procházet branou, kde byly odměňovány koblihou a vstupem do prostoru, kde začínala zabijačková hostina. Připravované pochoutky mizely rychlostí blesku, zkrátka nepřišli ani občané, kteří si přišli pro chutný domácí oběd do vlastních nádob.

Netrpělivě očekávaným koncem programu pro dospělé bylo vyhlášení cen tomboly. Na 73 lákavých předmětů výhry jako prasečí hlava, uzenářský balíček, masné pochoutky, vajíčka, víno, nářadí na zahrádky i do domácnosti slibovalo příjemné překvapení.

Pro děti byla připravena loutková pohádka O pyšné čarodějnici v provedení divadla Kozlík z Hradce Králové a svezení na povoze taženém koňmi.

K doprovodnému programu patřilo také malování na obličej a zapálení vatry, tentokrát ne pro zahřátí, ale jen pro zábavu. Po prohlídce prodejních stánků s perníky, balónky a dalším zbožím následovalo bez časového omezení sousedské posezení s doprovodem oblíbených melodií živé kapely.

Reklama

Výběr článků

Načítám