Hlavní obsah

Huculky v děčínské zoo opět napravoval chiropraktik, mají bolesti zad jako lidé

Novinky, Vratislav Konečný

Zvířata mají řadu bolestí totožných s lidmi. Když někdo řekne při bolesti zad, že trpí jako kůň, kopytník by hned věděl, že je to ale opravdu bolestivé. V obou případech může pomoci chiropraktik. V děčínské zoo jsou takto "na záda" postiženy klisny huculky. K jejich nápravě povolali Stuarta Brocka.

Foto: zoo děčín
Článek

Obtíže ustupují

Klisny koně domácího – hucula Lídu, Laru a Lindu z děčínské zoologické zahrady, které trápí problémy s pohybovým aparátem, navštívil opět chiropraktik Stuart Brock. Už podruhé je masíroval metodou McTimoney, která je postavena na jemných dotycích, hlazení, rozmasírovávání ztuhlých svalů, dotýkání se určitých bodů.

„Už po první masáži se ukázalo, že tento druh terapie dělá klisnám velmi dobře. S odstupem tří měsíců došlo k viditelnému zlepšení a jejich potíže s pohybovým aparátem pomalu ustupují. Další návštěva chiropraktika tak nebude nutná dříve než na podzim,” informovala mluvčí zahrady Alena Houšková.

Může to být pokročilým věkem

Jedna  z klisen má zablokovanou páteř, druhá protočenou pánev a nemocnou zadní nohu, další ztuhlý krk. Jednou z příčin může být i pokročilý věk koní.

Po ortopedickém vyšetření veterinární lékařkou, při němž byl jako důvod bolesti vyloučen následek úrazu, povolala zoo na pomoc chiropraktika Stuarta Brocka, který se zabývá tzv. metodou McTimoney. Stuart Brock pochází z Velké Británie, kde vybudoval úspěšnou privátní chiropraktickou kliniku blízko Oxfordu. Nedávno Brock přivezl metodu i do Česka, děčínská zoo ji hned, a s úspěchem, využila. 

Jde o jemné dotyky, hlazení svalů...

Masáž koní vypadala na první pohled velmi jednoduše, šlo o jemné dotyky, hlazení, rozmasírovávání ztuhlých svalů, dotýkání se určitých bodů. Celý zákrok měl ale přesná pravidla a neobešel se bez dokonalé znalosti anatomie koňského těla.

„Metoda McTimoney je neinvazivní celostní léčbou pomocí jemné mobilizace pohybového aparátu, která upravuje rovnováhu svalové a kosterní soustavy, obnovuje zdraví a pohybovou výkonnost,“ vysvětluje Brock. 

Chiropraxí lze pozměnit vzájemné postavení kostí a kloubních spojení tak, aby došlo k návratu do správné polohy a tím bylo umožněno nervovému a svalovému systému, aby fungoval co nejlépe.

Výsledky jsou viditelné ihned

„Musím říci, že výsledky masáže jsem na klisnách viděla hned po zákroku. Na první pohled vypadají uvolněné. Chiropraktik jim teď naordinoval 2 až 3 dny klidového režimu. Je to stejné jako u lidí, mohou se po masáži cítit unavené, bolavé. Půjdeme s nimi jen na lehkou procházku a budeme je jen pozvolna zapojovat zpět do práce,“ doplnila ošetřovatelka Radka Krejčová.      

Reklama

Výběr článků

Načítám