Hlavní obsah

Hry a klamy: Průměrná doba řešení je sedm minut. Zvládnete to rychleji?

Novinky, Alena Zavoralová

„Jak rychle reaguji? Zvládnu provést kuličku labyrintem? Jak vypadá mé tělo, když jej otisknu a dá se šeptat na vzdálenost 20 metrů?“ Odpovědi se dozvíte, pokud navštívíte výstavu HRY A KLAMY. Ale nebojte se. Vaše IQ vám měřit nebudeme - přesto inteligenci, hravost a představivost budete potřebovat.

Foto: Alena Jandlová
Článek

„Ráda se bavím. Když už jdu do muzea nebo galerie, je dobré dozvědět se nové věci, ale nemám v oblibě nudné a dlouhé výklady, které vás nutí k spánku. Tato výstava je opačná, celou dobu jsme se výborně bavili a se spolužáky pěkně vyblbli,“ řekla studentka střední školy.

„Podle nás spočívá jedinečnost výstavy v tom, že na rozdíl od běžných výstav, kde by návštěvníci neměli na exponáty sahat, jsou zde nuceni k opaku. S vystavenými objekty je zapotřebí pracovat. Každý hrací stůl, interaktivní panel či závěsná tabule přibližuje jiný poznatek z oblasti fyziky nebo biologie a zároveň v sobě skrývá prvek pobavení, hry a objevitelského vzrušení,” uvedl kurátor výstavy PhDr. David Junek.

A odkud se výstava vzala? Interaktivní a vzdělávací výstava pochází z libereckého zábavně-naučného centra iQpark, putuje po celé republice a až do podzimu jí můžete navštívit v Poličce.

Nabízí padesát exponátů, které jsou sestrojeny tak, aby v návštěvnících podnítili zájem o přírodní vědy a technické obory. Najdete zde desítky interaktivních exponátů. Avšak ani výraz „exponát“ zde není vhodný, jelikož nám vyvolává spíše představu „muzejních předmětů“, kterých se nesmíte ani dotknout - naopak na výstavě je exponátů přikázáno se dotýkat!

„Nepřehlédnutelné jsou dvě velké paraboly. Pokud něco zašeptáte ve středu jedné, jakési kouzlo přenese vaše slova až ke člověku stojícímu u druhé paraboly na druhém konci místnosti. Jiný přístroj zase vyzkouší, jak pevný máte stisk nebo jak jste pohotoví či rychlí. Je tu také řada skládaček a optických klamů. Spoustu legrace zažijete i s kuličkou v jednoduchém labyrintu, jehož náklon smíte ovládat pouze nohama. Nechybí zde množství hlavolamů, kvizů a hádanek, jejichž řešení je sice vašemu zraku ukryto, ale bez problémů ho najdete. Například se svým partnerem můžete soutěžit, kdo dokáže rychleji dotykem pozhasínat tlačítka rozsvěcující se na přeskáčku na velkém panelu, a věřte, že se přitom nejen nasmějete, ale i pěkně zapotíte¨,“ řekla Alena Jandlová z poličského muzea.

Průměrná doba pro práci s jedním exponátem je sedm minut, snadno si tak můžete spočítat, kolik času vám návštěva výstavy může zabrat. Možná vás nezaujmou všechny exponáty, ale u některých se určitě „zaseknete“ i na delší čas. Pokud máte chuť vyzkoušet si svoji šikovnost, ověřit své znalosti, schopnosti a dovednosti, přijďte do poličského muzea.

Výstava je otevřena denně od 9.00 do 17.00 hodin mimo pondělí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám