Hlavní obsah

Hrubý Rohozec, empírový klenot Pojizeří, své komnaty otevírá už v březnu

Novinky, Vratislav Konečný

V pohodlné panské sídlo přeměnili Desfoursové rohozecký zámek nedaleko Turnova. Na vysoké skále nad Jizerou se skví empírový klenot. Prošel proměnou z gotického hradu Markvarticů na empírový zámek. Hrad údajně založil Havel, jenž se psal z Rohozce. K návštěvě turisty pozve Hrubý Rohozec už v březnu.

Foto: NPÚ Sychrov

Elegantní zámek nad Jizerou, Hrubý Rohozec

Článek

V případě názvu se zřejmě jedná o překlad slova Rohr, rákos, podobnou etymologii má slovenský Rohožník.

Od hradu k pohodlné šlechtické vile

Rákosový Havel vystavěl lichoběžníkové sídlo s dvěma čtyřhrannými věžemi. Hrad dále vlastnil Markvart z Vartenberku, erbu zlatočerného půleného, ovinutého drakem, uherského Dračího řádu. Drak mu nepomohl proti vojskům Václava IV., který na zpupného šlechtice rušícího zemský mír vytáhl.

Dalšími vlastníky byli páni z Michalovic a Krajku. Johana z Krajku s bratrem Kunrátem se pustila do přestavby, sídlo přestalo být obranné, ale sloužilo k reprezentaci a pohodlnému životu. Z té doby pochází západní křídlo a věž vstupní brány.

Na scéně se opět objevují Vartenberkové, na přelomu 16. a 17. století se Rohozec mění na renesanční zámek. A zase se majitelé spletli, stáli při stavovském povstání na špatné straně a Valdštejn shrábl jejich konfiskované majetky. Vzápětí je prodal rodu Des Fours od roku 1831 s přídomkem Walderode, který tu žil a velice dobře hospodařil až do roku 1945.

O životě na zámku bývají představy sice romantické, ale povětšinou mylné. Někteří možná rozhazovali, většina se snažila panství zvelebovat, samozřejmě to neslo zisky, ale muselo to být ekonomické. Stavěly se mlýny, pily, sklárny, textilky, pivovary, zakládala se lesní i polní hospodářství.

Jako kdyby si jen odskočili

Čtyřkřídlý zámek nabízí k prohlídce třicet bohatě zařízených místností, které sloužily jako reprezentační a obytné pokoje členů hraběcího rodu Des Fours Walderode.

Jelikož se zachovalo takřka všechno původní vybavení zámku, navrácené na své původní místo podle historických fotografií z roku 1932, působí zámecké místnosti dojmem, jako by v nich jejich šlechtičtí majitelé stále bydleli. Mezi nejzajímavější patří knihovna s portrétní galerií majitelů a novogotická jídelna v podobě rytířského sálu. Nejstarší historii objektu pak připomíná středověké sklepení, které je rovněž zpřístupněno veřejnosti.

Klíčník Václav Miklas v 19. století založil zbrojnici, když „věci takořka pohozené opět na světlo vynesla vyčistiv a uspořádav od zkázy, zachoval”.

Zámek nabízí tři prohlídkové okruhy – I. a II. vede prvním a druhým patrem zámku, přičemž první, základní okruh seznámí návštěvníky s reprezentačními prostorami.

Druhý se zaměřuje spíše na rodinný život majitelů a jejich příbuzné, kteří na Rohozec v létě pravidelně jezdili – uvidíte např. pokoje hraběcích synů posledních majitelů.

Třetí zahrnuje původní středověké sklepení, místnosti služebnictva, jako je lokajna, skladiště kufrů, kuchyň…

Po prohlídce se projděte anglickým parkem vyzdobeným sochami z 18. a 19. století. Přímo v objektu se také nachází kavárna U Johanky, kde se můžete občerstvit lahodnou kávou, osvěžujícími limonádami i něčím dobrým na zub.

V březnu bude mít zámek otevřeno: 14. - 15. 3., 21. - 22. 3., 28. - 29. 3. 

Prohlídky dvou hlavních okruhů do 10:00 do 15:00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám