Hlavní obsah

Hrobku v Mikulově krášlí ženské tvary

Novinky, Dana Smrčková

Půvabu něžného pohlaví vzdává hold nová výstava v Dietrichsteinské hrobce v Mikulově. Obrazy přináší zpověď Hany Bednářové, kamenné plastiky pak mužské pojetí ženství v podání Miro Požára.

Foto: Dana Smrčková

Tři kočky (2010) - malba Hany Bednářové.

Článek

Výstava pojmenovaná Ženy a… spojuje dva umělce a výtvarné obory. „Miro dělá krásná ženská torza, nádherné postavy, vkusná ňadra a zadečky, které skvěle souzní s mojí nejniternější tvorbou. Společná výstava se tak přímo nabízela,“ uvedla Hana Bednářová. Do Mikulova přijela z Valašského Meziříčí, kde má svůj ateliér.

Tři tečky v názvu nechávají podle umělců volný prostor fantazii. „Ať si pod nimi každý představí, co chce. Myslím, že díla hovoří za vše, je třeba nad nimi přemýšlet,“ doplnil Miro Požár.

Většina maleb přitom vypráví osobní příběh autorky. „Dcera, která je to nejlepší, co se mi v životě povedlo, přišla o miminko. Když znovu otěhotněla, přišla velká euforie a každou návštěvu u lékaře s ní prožívala celá rodina. Pak se ale objevila zpráva, že má děťátko těžkou srdeční vadu. Abych se z toho nezbláznila, musela jsem se z obav a bolesti vymalovat,“ popsala malířka cestu k tématu.

Pobíhající kudrnatá holčička dávala od začátku všem hostům čtvrteční vernisáže tušit, že má neveselá inspirace šťastný konec. „Dcera porodila a díky vysoké úrovni naší medicíny podstoupila vnučka po půl roce operaci, na které ji lékaři srdeční vadu odstranili. A dneska už je z ní pěkná čiperka,“ usmívala se Bednářová.

Cyklus na téma ženství tak považuje za uzavřený a po dvou letech se vrací k přírodě. „Všechno, co jsem měla v hlavě a na srdci, jsem přenesla na plátno. Muselo to ven, připadala jsem si jako Etna před výbuchem. Teď už je vše v pořádku, uklidnila jsem se a zase maluji květiny, trávy, louky,“ dodala.

Prodejní výstava potrvá v Mikulově do 30. srpna. Zájemci ji můžou zhlédnout každý den od 10 do 18 hodin. Vstupné činí 30 korun, snížené je poloviční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám