Hlavní obsah

Hrob kouzelníka Merlina leží u bretaňského Rennes

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Bretonci to alespoň tvrdí. Musíme jen připustit, že Merlin, kouzelník z artušovské legendy, existoval. Další zaručeně pravý hrob leží v Británii v Artušově hradu Tintagel, v Drumelzieru, také na ostrově Bardsey...

Foto: Vratislav Konečný

Radnice v Rennes

Článek

Bretaň, nebo Británie? Merlin je základem anglosaských legend, na artušovské tradice navazuje další literární tvorba.

Žil, nežil

Jméno pochází z bretonštiny, na britských ostrovech se původně hovořilo o čaroději, druidovi a prorokovi Myrddinovi. Ať je to, jak chce, báje jsou to nádherné a příznivců má nejmocnější z čarodějů stále dost. Do Bretaně se podle pověstí odebral zemřít. Na ostrovech druidismus začalo vytěsňovat křesťanství. Bretonci věří, že tu žil s družkou Vivien. Také, že se po lesích projížděl Artuš s družinou.

Údajný hrob leží v lesním komplexu Paimpont, v lese Broceliade. Místo má prý velký energetický potenciál, kterým je pobřeží Bretaně nabito - známé jsou kamenné řady v Carnacu, jejichž stáří se odhaduje na 4 až 7 tisíc let, v oblasti jsou jich na tři tisíce v kilometrových řadách. Neznámá civilizace zanechala po sobě NĚCO, co nedokážeme rozluštit, jen se domníváme, že…

Kromlechy, dolmeny, menhiry

Kromlechy jsou půlkruhovité až kruhové megalitické stavby, nejznámější je anglické Stonehenge, proslulé jsou i stavby na Maltě. Dolmeny jsou vztyčené kameny překryté plochým. Menhiry jsou kamenné bloky zasazené svisle do země.

Poblíž Merlinova hrobu vyvěrá pramen Věčného mládí, zde v dávnověku kněží křtili děti. Většinou se ale les při návštěvách Bretaně míjí, není na něm nic pozoruhodného, na rozdíl od Rennes, bretonsky Roazhon, kterému se říká brána do Bretaně.

Brána Bretaně

Moderní město, kde navštěvuje školy a univerzity na 30 tisíc mladých, má nádherné architektonické jádro, hrázděné domy mu dodávají středověký ráz. Vládci Bretaně byli korunováni ve zdejší katedrále, panovníci se bránili spojení s Francií. Nakonec v roce 1532 došlo ke sjednocení.

Některé z hrázděných domů mají vyřezávané trámy nade dveřmi, většinou se jedná o figurální výzdobu. Na náměstí des Lices vybojoval rytíř Bertrand du Guesclin (1320-1359) legendární souboj. S jeho jménem se setkáte po celé Bretani, selský synek, za statečnost povýšený do rytířského stavu, rytíř bez bázně a hany, svou odvahou přispěl k tomu, že za stoleté války nepadla Bretaň do anglických rukou. Kariéru završil jako vrchní velitel francouzské armády - Constable de France.

V roce 1720 padla značná část domů za oběť požáru, poté se stavělo již v kameni, bez dřevěných výdřev. Pravoúhlé a široké bulváry prosadil pařížský architekt Jean Gabriel.

Nádherné jsou rovněž klasicistní domy, lemují například řeku Vilaine, městem protékající.

Pokud nebudete pospíchat k pobřeží, zastavte se v Musée de Bretagne, je to ale na celý den, a chce to trochu o zemi vědět. Historie, kultura, užitkové předměty, vše tu najdete.

V téže budově se nalézá Musée des Beaux-Artes, sbírka obrazů je zastoupena exponáty od 14. do 19. století. Zvlášť pozoruhodné je pontavenská impresionistická škola. I v ní je ukryto kouzlo Bretaně, byli to novodobí mágové, kteří kouzlili štětcem - od Gauguina po Bernarda.

Reklama

Výběr článků

Načítám