Hlavní obsah

Hrníčková královna vládne šikovným rukám

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdeňka Vaňková z Určic vlastní přes tři tisíce reklamních hrníčků a šikovné ruce. Ty znají příznivci háčkování, stejně jako milovníci sladkostí. Neúnavná dáma s přezdívkou Vaneza kouzlí nové a nové věci, jemné krajkoví sněhobílých vánočních ozdob stejně jako sladkého Barta Simpsona.

Foto: Leona Roháčková

Zdeňka Vaňková prezentuje své výtvory na nejrůznějších akcích.Ani tam ale nedokáže zahálet.

Článek

„S háčkem v ruce jsem se asi narodila,“ smála se pletařka, která si na úplné začátky svého koníčka už moc nevzpomíná. Hodně ji naučila maminka, hodně vlastní píle. Dnes uplete a hlavně uháčkuje cokoli, od drobných vánočních a velikonočních ozdob, po klobouky, oblečení na panenky i exkluzivní deštníky, které si u ní objednávají hlavně nevěsty. „Ty dodávám i s rukavičkami s patřičným vzorem,“ podotkla Zdena.

Sleduje nejnovější „vlnařské“ trendy a tak se zúčastňuje i setkání pletařek. „Na setkání jsem holkám uháčkovala exkluzivní tanga, každé jiná, aby si nezáviděly. Tak se to ujalo, že pletu spodní prádlo jak o život, zájem je velký a nejen o již zmíněná tanga,“ dodala. Parádní jsou třeba ozdobné háčkované klobouky, které slouží jako dekorace na zeď.

Nepřehlédnutelná je i hra Člověče nezlob se, kterou Zdena vyrobila pro děti z dětského domova. "Vzniklo to postupně, nejprve figurka, která byla spíš základem na nějakou postavičku. Ale podobalo se to figurce ze hry a tak jsem háčkovala dalších 15 kousků. Hrací plocha se zvětšila na 80 x 80 cm. Koupila jsem deku a začala háčkovat kolečka, kterých je nakonec 72. Kostky jsem si vyprosila v čalounictví a můžu potvrdit, že padají i šestky. Deka je ušitá dvojitě jako pytlík, takže všechny figurky i kostky se schovají uvnitř," popsala letošní výtvor.  

Na webové stránce Zdeny Vaňkové neboli Vanezy naleznete nejen kompletní historii její sbírky, ale i další krásné věci, které neustále vymýšlí a vyrábí. A nezapomeňte se kouknout na další Zdenčinu specialitu – cukroví. Její dorty jsou nejen originální, ale i nesmírně chutné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám