Hlavní obsah

Hrady a zámky navštívilo přes 5,6 miliónu návštěvníků, část tržeb jde na opravy

Novinky, Vratislav Konečný

Zájem o tuzemské památky stoupá, za minulý rok objekty ve správě Národního památkového ústavu navštívilo přes 5,6 miliónu zájemců, to je o 600 tisíc nárůst oproti roku předchozímu. Na 120 tisíc přišlo v závěru roku na adventní a vánoční prohlídky.

Foto: Vratislav Konečný

Zámek Lysice, některé místnosti se fotí, jiné ne

Článek

Sázelo se na císaře

Hlavním tématem hradů byl Lucemburský rok, akce k 700. výročí narození císaře Karla IV.

Ústřední akcí Lucemburského roku, který byl součástí dlouhodobého projektu NPÚ Po stopách šlechtických rodů, se stala výstava Karlštejnský poklad a kultura císařského dvora Karla IV. na Karlštejně.

V průběhu sezóny doplnily tuto výstavu ještě další klíčové expozice: na zámku v Jindřichově Hradci Následovníci svatého Jiří a na hradě Veveří Lev a orlice – Moravští Lucemburkové a jejich hrad. V sezóně 2017 se mohou návštěvníci pro změnu těšit na Rok renesanční šlechty.

S rostoucím zájmem o památky vzrostly i výnosy. NPÚ utržil přes půl miliardy korun, které chce vrátit do obnovy památek a zlepšování návštěvnického zázemí.  

Za tržby opravy

„Do obnovy památek  můžeme reinvestovat více prostředků, které díky vyšší návštěvnosti získáváme. Postupně se tak za pomoci velkých investic či prostřednictvím postupné obnovy úspěšně snažíme zlepšovat stav jednotlivých hradů a zámků. K tomu chceme dále přispívat i účastí v projektech se zapojením evropských peněz,“ zdůraznila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Klasické taháky i pozapomenuté objekty

Objekty mají své stálice návštěvnosti, občas ale přibude některá ze „zapomenutějších” památek, hodně táhnou třeba Zákupy, Stekník, ale také nově restaurovaný areál hospitalu Kuks. 

Vede státní hrad a zámek v Českém Krumlově, který navštívilo 426 tisíc lidí. Následuje zámek Lednice s návštěvností 411 tisíc a první trojici uzavírá jihočeská Hluboká, na kterou se vydalo na 293 tisíc návštěvníků.

V loňské sezóně zaznamenala vyšší návštěvnost naprostá většina památkových objektů, které Národní památkový ústav spravuje, a to včetně těch méně známých. Ty se NPÚ snaží více propagovat v rámci projektu Neobjevené památky, ve kterém láká na okouzlující atmosféru bez zástupů hostů.

Z hlediska návštěvnosti zaznamenal nejvyšší nárůst zámek Valtice, který navštívilo přes 127 tisíc lidí, zatímco v roce 2015 to bylo jen 48 tisíc. Z pohledu výnosovosti byl nejúspěšnější památkou Český Krumlov s částkou přesahující 54 milióny korun.

Fotit se může, ale nesmí...

Od zahájení loňské sezony vydalo vedení NPÚ povolení na objektech fotit, což řada kastelánů nerespektuje s připomínkami, že to zdržuje, že s návštěvníci neumějí chovat, nebo si přímo vedení památky určuje, kde se fotit mí a kde ne. V době mobilních telefonů a tabletů je to naprostý nesmysl, dodržuje se zásada bez blesku a stativu.

Pokud vás vícekrát omezí ve focení, pak se těžko někdo může divit, že památku spíš nedoporučíte. Je to majetek státu, nikoli správců. Povolení bylo myšleno k větší propagaci a popularitě, což se někde nechápe.

Reklama

Výběr článků

Načítám