Hlavní obsah

Hradozámecká noc v brněnské vile Löw-Beer nabídne speciální prohlídky

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila Löw-Beer v Brně se připravuje na Hradozámeckou noc 2018, která propukne již tuto sobotu 25. srpna. Speciální komentované prohlídky vily doplní hudební vystoupení v zahradě.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Hradozámecká noc ve vile Löw-Beer

Článek

V Brně se již po čtvrté uskuteční Hradozámecká či spíše Vilová noc, protože všechny čtyři slavné, památkově obnovené a veřejnosti přístupné vily – Jurkovičova vila, vila Löw-Beer, vila Stiassni a vila Tugendhat – připravily zajímavý večerní a noční program. Hradozámeckou noc zaštiťuje Národní památkový ústav. 

Vila Löw-Beer návštěvníkům nabídne mimořádné komentované prohlídky v délce trvání 30-40 minut, které spojí to nejlepší z obou prohlídkových okruhů a ještě něco navíc.

V jindy veřejnosti nepřístupné knihovně se návštěvník dozví stručnou historii vily i rodiny Löw-Beerů, pokochá se honosnou schodišťovou halou a ve zlatém pokoji ho čeká novinka: promítání krátkého videa zachycujícího loňské setkání potomků rodin Löw-Beerů, Stiassni a Tugendhatů ve vile Löw-Beer. Ti v úctyhodném počtu zhruba 120 osob přijeli v květnu 2017 v rámci festivalu Meeting Brno do moravské metropole a připomněli si tak slavnou éru, kdy jejich předci vlastnili v Brně a okolí řadu továren, zaměstnávali tisíce lidí, budovali krásné rodinné domy a štědře podporovali brněnskou kulturu.

Po zlatém pokoji bude následovat prohlídka půdy se světlíkem a kaloriferové komory s výkladem o pozoruhodném systému horkovzdušného vytápění a větrání, jehož autorem byl architekt vily Alexander Neumann. Prohlídky začínají v 18:00, 18:30, 22:00, 22:20, 22:40, 23:00 a 23:30 hodin (rezervace nutná). 

Hudební program startuje v 19 hodin pořádnou dávkou rock’n’rollu v podání kapely The 6 Fireballs. Brněnská formace se zaměřuje na skladby z let 1950-1962, takže uslyšíme hity, které složili a hráli Bill Haley, Chuck Berry či Elvis Presley. Druhou část večera vyplní folkové vystoupení mezinárodního tria písničkářů - Jiří Vondrák, Tolek Muracki a Alexej Kudrjavtsev, kteří připomenou tvorbu významného ruského básníka, spisovatele a hudebníka Bulata Okudžavi (1924-1997). 

V průběhu večera bude otevřená i galerie Celnice, kde je k vidění putovní fotografická výstava Poznej světové dědictví UNESCO. Letos na téma české a slovenské památky zapsané na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. 

Občerstvení zajistí kavárna Celnice, k dispozici budou alko- i nealkoholické nápoje, výborná italská káva a již tradičně chleba se speciální škvarkovou pomazánkou připravenou podle receptu zahradníka vily. 

Vstupné: prohlídka vily 80 Kč, koncert 200 Kč. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám