Hlavní obsah

Hradozámecká noc na Starých hradech vyvrcholí dračí ohňovou show

Novinky, Ivana Kvasnicová

Atmosféru noci na středověkém hradě ochutnáte všemi smysly s rytíři, zbrojnoši, kejklíři, jarmarečníky, tanečnicemi, čarodějnicemi a žebráky na Starých hradech u Jičína. Provázet ji budou pohádky čaroděje Archibalda I., tentokrát v netradičním pojetí.

Foto: Staré hrady
Článek

Poslední srpnová sobotní noc znamená už tradičně vrchol prázdninové sezony. Slaví ji řada hradů a zámků nočním otevřením s komponovanými programy, divadlem, hudbou, světelnými efekty a dalšími akcemi plnými romantiky.

Letos, kdy se Hradozámecká noc uskuteční již popáté, mohou lidé přijít oslavovat na třiasedmdesát státních i soukromých hradů a zámků.

Na Starých Hradech u Jičína zažijete atmosféru pohádek čaroděje Archibalda I., tentokrát v netradičním pojetí. Pohádkové Staré hrady se vrátily o prázdninách do středověku, do doby, kdy zde vládli rytíři templářského řádu. Pravý středověk a souboje templářských rytířů budou doprovázeny po setmění dračí ohňovou show.

V sobotu večer 30. srpna od 18 hodin (do jedné hodiny) vás provedou pohádkovým zámeckým sklepením a hradem a zámkem princezny, čarodějnice, čarocezny nebo třeba opravdoví rytíři.

V pohádkovém sklepení uvidíte obydlí starohradského obra, ledové a vodnické království, žalář, hladomornu, starohradské peklo i obří smaragdové draky.

Na hradě a zámku vejdete do nejstarší části Starých Hradů, kde se skrývá tajemný poklad templářských rytířů. Uvidíte tu i na třicet druhů draků a dráčků, ochutnáte pravou Starohradskou medovinu a na audienci vás přijme i Dračí král s královskou rodinou.  

Podle lidových pověstí tvrz Stará byla zahrnována do statků jednoho z největších a nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku - templářů. K ní se váže několik pověstí. Jednou z nich je o Archibaldovi I., prvorozeném synovi významného rytíře. Ten, když dosáhl dospělosti, odjel do střediska řádu templářských rytířů francouzského města Troyes, aby bojoval v několika křížových výpravách. Poté, co ho vedení řádu vyslalo na studie do francouzského města Piňós, na tehdy jediné Vysoké učení čarodějné a dosáhl titulu „Lektor nejvyššího učení čarodějného“, působil v templářském řádu jako velmistr řádu v oboru magie a kouzel. Poznal tajemství bylinných lektvarů, kterými dokázal léčit a uzdravovat.

Jak se dále uvádí ve Starohradských pohádkách, po vypití jednoho zázračného lektvaru se sám stal nesmrtelným a jako nejvyšší pohádkový čaroděj Starých Hradů spolu s mnoha dalšími pohádkovými bytostmi tam žije dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám