Hlavní obsah

Hrad Špilberk nabízí k prohlídce na 200 prací Andyho Warhola

Novinky, Jiří Smutný

Na Špilberku v Brně byla otevřena velká jarní výstava Andy Warhol: V hloubi mé zahrady. Na jejím konci je grafická dílna, kde si návštěvníci mohou pomalovat Warholovu bustu nebo vybarvit omalovánky s motivy andílků a víl.

Foto: Jiří Smutný

Majitel vystavené sbírky Zdeněk Kočík a ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian

Článek

„Výstava se jmenuje podle Warholovy rané série kreseb z roku 1956 In the Bottom of my Gargen, v níž ztvárnil roztomilé andílky barokních tvarů, jak tancují s vílami a veselí se,“ konstatuje mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek. „Česká veřejnost dosud neměla příležitost je vidět. Warhola inspirovala stará píseň There are Fairies at the Bottom of our Garden od Rose Fylemana a Lizy Lehmann, kterou ve třicátých letech nazpívala Beatrice Lillie.“

Z edice Sunday B. Morning jsou například portréty Marilyn Monroe nebo konzervy polévek Campbell´s, z edice Carnegie Museum of Art jsou Flowers nebo šest portrétů Warholových koček, kterých měl celkem 25 a všechny se jmenovaly Sam. K vidění je i jedno z posledních děl umělce z roku 1986 St. George and the Dragon.

Ze šedesáti obalů gramodesek, které Warhol vytvořil, jich výstava nabízí dvacet. Nechybějí ani další Warholovy práce, jako portréty Johna Lennona, Micka Jaggera, Mao Ce-tunga a jiných osobností.

Výstava je přístupná od 11. února do 1. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám