Hlavní obsah

Hrad Karlštejn v létě nabízí večerní prohlídky, koncerty a speciální trasu pro děti

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrad Karlštejn každoročně nabízí kromě tří prohlídkových okruhů také celou řadu kulturních akcí. Ani letos nechybí středeční večerní prohlídky, koncert písní skupiny Klíč v podání čtyř jejich protagonistů, narozeninový koncert Štěpána Raka nebo letošní novinka - mimořádná trasa pro děti.

Foto: Agentura Klíč

Klíč kvartet

Článek

Léto je v plném proudu a hlavní sezónu mají také na Karlštejně. Hrad, který si každoročně prohlédne na 250 tisíc návštěvníků, nenabízí pouze své tři prohlídkové okruhy, kopie české a císařské koruny či  Kapli sv. Kříže, ale také několik koncertů, divadelní představení a každoroční velké slavnosti vína.

„Dramaturgie doprovodných akcí na Karlštejně je rok od roku složitější, protože se stále snažíme nabídnout něco nového, nebo vyslyšet prosby návštěvníků a některé úspěšné akce opakovat,” uvedla Lenka Šimonová ze správy hradu.

Letošní novinkou je mimořádný prohlídkový okruh pro děti, který přestavuje svět skřítků a pohádkových bytostí výtvarnice, spisovatelky a ilustrátorky Vítězslavy Klimtové. „Výstava pro děti je instalovaná v konírně Císařského paláce a projít si ji je možné bez průvodce,” dodala Šimonová.

V letošním roce hrad Karlštejn opět rozjíždí své pravidelné středeční večerní prohlídky s překvapením, které začínají vždy ve 20:00 a 20:30. Podle kastelána Karlštejna Jaromíra Kubů pořádá hrad večerní prohlídky již 6 let a každoročně jsou velmi hojně navštěvované. Nejedná se sice o hrané scénické prohlídky, ale pouze večerní prohlídku hradu, ale podle kastelána zažijí návštěvníci hrad zcela netradičně - za soumraku.

Na Karlštejně se každoročně konají také koncerty. Letošní karlštejnské koncerty odstartoval 17. července již počtvrté zpěvák Pavel Vítek, jehož vyprodaný open air koncert na nádvoří hradu naživo slyšelo na 600 diváků.

Mezi další letošní taháky zařadil management hradu také koncert s písněmi legendární folkové skupiny Klíč v podání čtyř jejich protagonistů. Ten proběhne na Karlštejně 22. srpna od 19:30 v Rytířském sále Císařského paláce.

Tamtéž oslaví koncertem své 70. narozeniny také kytarista, skladatel a pedagog Štěpán Rak. Jeho kytarový koncert proběhne 13. srpna ve 20:00.

Do konce hlavní sezóny je ještě připraveno představení Lakomec v podání divadelního souboru Hamlet při Základní školy Ke Kateřinkám v Praze 4. Úspěšné dětské představení proběhne na nádvoří hradu 12. září od 18:00.

A ani letos nebude samozřejmě chybět již 19. ročník tradičního dvoudenního Karlštejnského vinobraní. Víno, zpěv, rytíři, šermíři, hudebníci, kejklíři a mnoho dalšího, to vše za dozoru císaře Karla IV. a jeho císařského doprovodu můžete vidět 26. - 27. září 2015. Kromě bohatého celodenního programu nebude chybět ani muzikál Noc na Karlštejně hraný na louce u řeky, ohňová show a z Prahy a Plzně opět vyrazí několikrát parní vlak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám