Hlavní obsah

Hrad Karlštejn otevírá v zimě Kapli svatého Kříže

Novinky, Lukáš Kunst

Hrad Karlštejn nabízí od 25. prosince 2012 do 6. ledna 2013 speciální prohlídkovou trasu Vánoční Kaple svatého Kříže. Prohlídka vede všemi patry Velké věže a vrcholí právě v unikátní Kapli svatého Kříže, která je na zimu speciálně upravena a chráněna před vnějším klimatem.

Foto: Management hradu

Vánoční Kaple svatého Kříže

Článek

"O Kapli svatého Kříže je celoročně velký zájem, a proto jsme se rozhodli zpřístupnit tuto svatyni mimořádně také o vánočních svátcích, které do kaplových prostor prostě patří. Nabízí se tak nejen vstup do Kaple svatého Kříže o vánočních svátcích, ale i možnost zhlédnout nejrůznější opatření, kterými je tento unikátní gotický prostor v zimě chráněn před vnějším prostředím a změnami počasí," prozradil Ing. Jaromír Kubů, kastelán hradu Karlštejn.

Kaple svatého Kříže má celoročně omezený provoz. Běžné prohlídky je z klimatických důvodů možné provádět pouze v období květen až říjen. V ostatních měsících je Kaple pro veřejnost uzavřená.

"Již 12 let funguje v Kapli svatého Kříže 24 hodin denně jednotka úpravy vzduchu, která udržuje v kapli relativně stálé klima - tedy teplotu a vlhkost. V zimních měsících má venkovní vzduch vyšší vlhkost, která by se běžným návštěvním provozem dostala do Kaple svatého Kříže a její kumulace tak škodila obrazům Mistra Theodorika a celému prostoru svatyně. Díky funkci a rezervám, které jednotka má, je možné v tomto pro Kapli nepříznivém zimním období uskutečnit prohlídky pouze s velmi omezenou kapacitou a pouze dočasně," vysvětlil kastelán Kubů.

Speciální prohlídky Vánoční Kaple svatého Kříže tak mohou zájemci navštívit pouze v období od 25. prosince 2012 do 6. ledna 2013 a jen dvakrát denně (vždy v 10.00 a 14.00 hodin). Maximální počet osob ve skupině je 16 a je nutná předchozí rezervace na tel 311 681 617.

Prohlídka však nezahrnuje pouze Kapli svatého Kříže. Během této speciální prohlídky projdou návštěvníci přízemí Velké věže, kde bývalo v 16. století vězení a dnes je zde hradní lapidárium, dále pak velkou obrazárnu, pracovnu architekta Josefa Mockera, hradní strážnici, bývalou zbrojnici a půdy s ochozy. První dvě patra Velké věže jsou spojena slavnostním schodištěm s gotickými freskami, znázorňujícími legendu o sv. Václavovi a legendu o sv. Ludmile.

Více informaci o Vánoční Kapli svatého Kříže a otevírací době hradu v tomto období naleznete na www.hradkarlstejn.cz nebo na facebooku Hrad Karlštejn

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám