Hlavní obsah

Hrad Karlštejn nezavírá a láká na bohatý program

Novinky, Lukáš Kunst

Léto na Karlštejně je v plném proudu, a i když hrad čeká rozsáhlá rekonstrukce, své brány rozhodně nezavírá. V letních měsících nabízí nejen prohlídky svých císařských komnat a vzácných kaplí, ale také množství doprovodných kulturních akcí a nočních prohlídek.

Foto: Divadlo Karlštejn

Muzikál Noc na Karlštejně na hradním nádvoří

Článek

Hrad Karlštejn, jeden z českých národních klenotů, čeká v letošním roce rozsáhlá rekonstrukce budovy Purkrabství a suterénu Císařského paláce. Karlštejn ale své brány nezavírá a do konce prázdnin je možné spojit prohlídku hradu s dalšími doprovodnými akcemi.

Každou středu v červenci a srpnu se zájemci mohou již tradičně vydat na Večerní putování hradem s překvapením. Vždy od 20:00, 20:30 a 21:00 se v doprovodu průvodců prochází večerním Císařským palácem a je možné potkat třeba i Karla IV. s jeho synem Václavem IV. či vyslechnout rozhovor jedné z karlštejnských bílých panen s hradním vojákem.

V pátek a sobotu 16. a 17. srpna vypuknou na Karlštejně opět velmi úspěšné noční prohlídky Ať žije král! Ať žije císař! aneb Životem Karla IV. V celkem deseti zastaveních se přibližují nejdůležitější milníky života císaře a krále Karla IV. od jeho narození až po jeho smrt.

Již čtvrtý rok se na nádvoří hradu hraje také veleúspěšná letní muzikálová romance Noc na Karlštejně s hity Karla Svobody. V představení účinkují herci a zpěváci známí z muzikálů, TV seriálů a filmů. Patří k nim legendy stříbrného plátna i držitelé ceny Thálie.

Ve vybraných termínech během léta je možné zajít také na kafe s kastelánem. Během asi čtyř hodin projdou zájemci celý hrad včetně částí veřejnosti dosud nepřístupných. Kromě malého občerstvení nechybí ani slibované kafe a zákusek.

Konec léta pak tradičně patří Hradozámecké noci, která letos připadá na 31. 8. 2019. Brány hradu zůstanou v tento den otevřeny až do pozdních večerních hodin. Základní okruh nabízí možnost projít si jej křížem krážem vlastním tempem bez doprovodu průvodce. Mimořádně je během Hradozámecké noci přístupná také kaple svatého Kříže a nabízí se tak možnost prohlédnout si ji ve večerním osvětlení. Nebude chybět ani pestré občerstvení z grilu a na závěr tradiční promítání filmu Noc na Karlštejně na hradní zeď.

Plánovaná rekonstrukce letos neohrozí ani tradiční Karlštejnské vinobraní. To letos proběhne již potřiadvacáté o víkendu 28. a 29. září 2019.

Více informací a přehled akcí je možné najít na oficiálních webových stránkách hradu www.hrad-karlstejn.cz, Instagramu nebo Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám