Hlavní obsah

Hrad Karlštejn i letos chystá noční prohlídky, otevřeno má sedm dní v týdnu

Novinky, Lukáš Kunst

Hrad Karlštejn zahájil svou hlavní turistickou sezónu, k níž patří již tradičně celá řada zajímavých projektů a kulturních akcí. Kromě velmi oblíbených nočních prohlídek je možné na hrad v létě vyrazit 7 dní v týdnu. Jako jeden z mála hradů a zámků má Karlštejn otevřeno přes léto také v pondělí.

Foto: Management hradu Karlštejn

Hrad Karlštejn

Článek

Na Karlštejně právě začala nejnáročnější část turistické sezóny. Management hradu letos vsadil nejenom na osvědčenou nabídku, ale připravil také několik novinek.

„Loňské noční prohlídky, jejichž tématem byly Karlštejnské zločiny v průběhu staletí, byly velmi úspěšné, a proto jsme se letos rozhodli je znovu zopakovat. První z nich se odehrají již 18. a 19. července a po druhé pak 15. a 16. srpna. Opět se tak návštěvníci setkají s těmi temnějšími stránkami historie hradu. Nemusíte se mít ale strach a rodiče mohou vzít samozřejmě i svoje děti," informoval kastelán Ing. Jaromír Kubů.

Kromě nočních scénických prohlídek nabízí Karlštejn také večerní prohlídky každou středu v červenci a srpnu. Ty zájemcům představí soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV. v doprovodu hradního průvodce. „Je to vlastně prohlídka I. okruhu v netradiční době po uzavření hradu, který má svého genia loci,” vysvětlil kastelán.

Hlavním lákadlem letošního roku je kromě tří prohlídkových tras, kopií české a císařské koruny a Kaple sv. Kříže také unikátní výstava asi 80 vzácných orientálních koberců. Koberce jsou na hradech a zámcích běžnou součástí vybavení historických místností, ale není většinou možné jim v rámci prohlídek věnovat více času. Proto se ty nejvzácnější z nich svezly na jedno místo, na Karlštejn. Mnohé z nich dosud nikdy neopustily komnaty svého domovského hradu nebo zámku. A o to je právě výstava na Karlštejně unikátnější.

Koberce si mohou všichni návštěvníci hradu prohlédnout s průvodcem v rámci všech prohlídkových tras, nebo bez průvodce na samostatné výstavě v tzv. Konírně Císařského paláce.

„Celá výstava je podle původu koberců rozdělena do čtyř částí. Na I. trase jsou vystaveny vzácné koberce perské, na II. trase pak koberce anatolské a během III. trasy jsou představeny koberce turkmenské a afgánské. Poslední částí jsou koberce kavkazské a ty je možné navštívit právě v Konírně,” doplnil Kubů.

Více informací o hradě Karlštejně a jeho připravovaných akcích naleznete na  oficiálních webových stránkách nebo na facebooku Hrad Karlštejn.

Reklama

Výběr článků

Načítám