Hlavní obsah

Hrad Hartenberg otevřel své brány

Novinky, Václav Mikeš

Minulou sobotu otevřel Hartenberg své brány a po celý den bylo možné si prohlédnout postup prací při obnově zříceniny hradu tyčícího se nad údolím řeky Svatavy v Hřebenech na Sokolovsku.

Foto: Václav Mikeš

Uvítání účastníků

Článek

Vlastní komentovanou prohlídku zahájili pánové Loos a Drobný po 15. hodině. Během ní za průběžných komentářů účastníků často pamětníků časů, kdy hrad ještě stál, prošli všichni jednotlivými podlažími rekonstruovaného hradu. Nově zaklenuté prostory 1. patra s instalovanou výstavou artefaktů nalezených při obnově a vykopávkách, včetně množství starých fotografií, dokumentujících historii hradu a jeho okolí. Právě unikátní fotografie vzbudili především u starších účastníků vlnu emocí a vzpomínek.

Velmi zajímavou byla prohlídka hradní kaple. A právě klenuté stropy kaple – to je nejbližší úkol. Pokud se podaří práce na podzim zahájit a následně příští rok dokončit, bude to významným krokem při obnově hradu. Zajímavým úkolem bude i výroba kamenné dlažby v kapli. Obraz černé Madony na stěně kaple zobrazuje významnou památku, v současnosti uloženou na plzeňském arcibiskupství.

V krásném detailu bylo možno sledovat stavbu klenby v černé kuchyni, staré gotické sklepy včetně „lednice“ a obrovské množství práce na vnějších zdech hradu a bezprostředním okolí. 

Vše doplněno výkladem z historie – od založení hradu přes vlastnictví jednotlivých panských rodů – od pánů z Hartenberka, přes Šliky, Písnice po Auersbergy – až do současnosti. Zajímavým srovnáním byla i doba rekonstrukce hradu po požáru r. 1668 se současností. Hrabě Jan Ferdinand z Písnice to i s barokní rekonstrukcí zvládl za 20 let. Útěchou současnému vlastníkovi mohou být neporovnatelné finanční a materiálové možnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám