Hlavní obsah

Hrad a zámek Horšovský Týn láká na výstavu i novou otevírací dobu

Novinky, Radim Žáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní hrad a zámek v Horšovském Týně si pro své návštěvníky připravil do letošní sezony několik novinek.

Foto: Radim Žáček

Plakát výstavy

Článek

Tradičně konanou akcí pro rodiny s dětmi je výstava kostýmů a rekvizit pořádaná ve spolupráci s Barrandovským Fundusem kostýmů a rekvizit a MFF Juniorfest. Letošní výstava nese název Filmové pohádky 50. let.

Jak název napovídá, mají zde zastoupení pohádky, které patří již k české klasice. Mezi téměř padesáti kostýmy nacházejí zastoupení pohádky jako Císařův pekař a Pekařův císař, Byl jednou jeden král, Obušku z pytle ven!, Hrátky s čertem, Labakan, Legenda o lásce a Princezna se zlatou hvězdou na čele.

Kromě prohlížení kostýmů si mohou návštěvníci také vyzkoušet, jaké to je sedět na opravdovém pekelném trůnu, ochutnat jitrnici, „jakou svět neviděl“, ti menší mohou hledat rozdíly, skládat puzzle s obrázky z pohádek, nebo vymalovávat připravené omalovánky. Samozřejmostí je možnost fotografování. Atmosféru pohádek umocňuje prostor bývalé zámecké konírny, která už v minulých letech posloužila ke konání podobných výstav např. S čerty nejsou žerty v roce 2014.

Další pohádkou, která se také natočila v 50. letech, je Pyšná princezna. Tato pohádka nemá na Horšovském Týně zastoupení, protože je vystavena na Státním zámku v Telči. Pokud návštěvníci navštíví i tuto výstavu v Telči a na Horšovském Týně na pokladně předloží vstupenku z výstavy, tak mají nárok na zlevněný vstup. Totéž platí po předložení vstupenky z návštěvy výstavy kostýmů přímo v Barrandovském Fundusu v Praze.

Výstavu si mohou návštěvníci prohlédnout v Horšovském Týně od 12. června do 1. října, v červnu a září denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin, v červenci a srpnu nově každý den od 9 do 17 hodin. Vstupné pro dospělé činí 90 Kč, ve slevě 60 Kč, rodinné vstupné 240 Kč.

Tato nová otevírací doba platí pro všechny okruhy a je to druhá novinka, kterou si zámek Horšovský Týn pro letošní sezonu připravil. Jako jediný objekt pod správou Národního památkové ústavu v Plzeňském kraji bude mít o prázdninách své brány otevžené i v pondělí.

Na zámku v Horšovském Týně je připraven na prázdniny bohatý kulturní program zahrnující kromě výstavy také noční prohlídky s kastelánem nazvané Jak se co dělá, divadlo na nádvoří, divadlo na půdě, prohlídky sklepení se svíčkami, kostýmované prohlídky tzv. Zpětohledy a vše vyvrcholí poslední sobotou v srpnu, tedy 26. 8. 2017, tzv. Hradozámeckou nocí. Vstupenky na jednotlivé akce si mohou návštěvníci koupit na pokladně zámku, nebo přes internet na odkazu z webových stránek zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám