Hlavní obsah

Hra o obrovské peníze v knize Pád FIFA. Miliónová korupce v srdci světového fotbalu

Novinky, Vratislav Konečný

Dvěma věcem mužská část populace rozumí za všech okolností. Politice a fotbalu. Na obojí se nadává, obojí se přetřásá. V obojím jde o velké peníze. Radost ze hry se proměnila pro mnohé aktéry v radost šustění bankovek, převodu peněz na konta.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Co dříve ve fotbale bylo radostí, je v mnoha případech podlostí a čachrářstvím. Koupit a prodat se dá vše. Na vrcholové úrovni je sport často spojen s politikou.

Finanční aféry se objevují všude, kniha Davida Conina Pád FIFA přináší fakta z čachrů v nejvyšších kruzích.

Cosi shnilého je ve sportu

Když bývalý prezident FIFA Sepp Blatter oznámil, že se mistrovství světa ve fotbale bude v roce 2022 konat v nesnesitelně rozpáleném Kataru, i laikům docházelo, že s organizací světového fotbalu je něco zásadně v nepořádku. Policejní zátah v roce 2015 toto široce sdílené podezření potvrdil. Během mezinárodní akce tehdy bylo zatčeno a obviněno z korupce sedmadvacet vysoce postavených funkcionářů FIFA.

David Conin se tématu korupce a politikaření v nejvyšších patrech světového fotbalu věnuje dlouhodobě. Pád FIFA je výsledkem jeho mnohaletého úsilí, v němž popisuje začátky světové fotbalové asociace i její trpký sestup, líčí portréty padlých hvězd, jako jsou Michel Platini nebo Franz Beckenbauer, a zpovídá i samotného Blattera. (Z anotace nakladatelství Host)

David Conin je novinářem britského listu Guardian, dlouhodobě se věnuje problematice korupce a politikaření ve vrcholných orgánech FIFA.

Michael Platini, bývalý francouzský fotbalista, držitel Zlatého míče v letech 1983 až 1958, trenér a poté předseda UEFA, musel na svůj původní post v roce 2015 rezignovat, v roce 2011 převzal bez dokladů 2 milióny švýcarských franků za údajnou poradenskou činnost od Seppa Blattera.  

Franz Beckenbauer, bývalý vynikající německý fotbalista, posléze trenér a manažer, známý jako císař Franz, dvakrát držitel Zlatého míče (1972 a 1976), několikanásobný držitel Fotbalista roku. Zapleten ve finančních machinacích při hlasování po pořadatelských zemích šampionátů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám