Hlavní obsah

Housle ze ztrát a nálezů využijí děti z karvinské umělecké školy

Novinky, Milan Haluška

Sedmero houslí ze ztrát a nálezů věnuje karvinská radnice místní základní umělecké škole Bedřicha Smetany. Na svém posledním zasedání o tom rozhodli zastupitelé města. Housle škola využije pro potřeby svých žáků.

Foto: Město Karviná
Článek

Housle byly jako kolekce prodány zhruba před rokem do jedné z karvinských zastaváren. Majitel zastavárny po několika dnech pojal podezření, že by mohly být kradené a odnesl je všechny na policii.

Policisté nechali zpracovat znalecký posudek, z jehož výsledku vyplynulo, že celá kolekce houslí má hodnotu 50 tisíc korun. Jelikož se o housle nikdo nehlásil, byly předány karvinskému magistrátu do ztrát a nálezů.

„Oslovili jsme prostřednictvím krajských úřadů všechny základní umělecké školy v republice a rozesílali jsme i další výzvy. Ani po půl roce není znám majitel a zastupitelé proto rozhodli je věnovat potřebám místní ZUŠ,” uvedla mluvčí města Šárka Swiderová.

Do ztrát a nálezů většinou městská policie nebo i lidé donášejí batohy, tašky či prázdné peněženky. Najdou se tam i jízdní kola, ale aktuálně například vypáčený trezor, který předala policie poté, co byl nalezen při čistění jednoho z rybníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám