Hlavní obsah

Houby všude, kam se podíváš! Houbařská sezóna v Přerově pokračuje

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Houbaření je zcela jednoznačně pro nás Čechy záliba. Sběr hub nám přináší radost, užitek i zábavu. Má své kouzlo, které je o to větší, čím lépe se v říši hub vyznáme. Muzeum Komenského v Přerově letos již podruhé přichází s jedinečnou výstavou na dané téma.

Foto: Lucie Mazáčová

Výstava Houby kam se podíváš! Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Po startu celosezónního projektu přírodovědného oddělení přerovského muzea Mykokosmos bude v přerovském zámku 5. května zahájena výstava s názvem Houby, kam se podíváš!, která potrvá do 1. října letošního roku. 

Výstava zpracovává téma mykologické ilustrace – kreslené podoby hub. Je zaměřena zejména na knižní tvorbu a výukové tabule a podává návštěvníkovi srozumitelný přehled i ukázky z jejich historie.

Až do vzniku kvalitní barevné fotografie byly příručky o houbách doplňovány hlavně kresbami, které se z odborné literatury dostaly do atlasů, určených pro amatérské mykology a běžné houbaře. Na tabulkových a později nástěnných obrazech byly součástí školního botanického učiva a zároveň názornou pomůckou pro výchovu další generace houbařů.

Nejstarší vystavené tabulky pocházejí ze souboru Obrazy k názornému vyučování od Karla Slavoje Amerlinga z roku 1852. Pozornosti návštěvníků rozhodně neujde šest rozměrných školních obrazů ze 40. let minulého století od malíře Otakara Zejbrlíka, které ukazují hřib, muchomůrku a čtyři přírodní scenérie s mnoha druhy u nás běžných hub. 

Součástí výstavy bude i přehlídka atlasů hub a naučné literatury. Vytvářeli je mykologičtí odborníci sami nebo spolu s výtvarnými umělci. K vidění tak budou díla Jana Macků, Františka Smotlachy a jeho syna Miroslava, Rudolfa Vejrycha, Václava Melzera, Alberta Piláta, Aurela Dermeka, Bohumila Vančury a dalších. Ke zhlédnutí budou rovněž ilustrace přerovského mykologa a kreslíře hub Jiřího Polčáka.

„Zařadili jsme rovněž tvorbu jednoho z našich nejlepších a nejznámějších malířů hub Otto Ušáka, od jehož úmrtí letos uplyne šedesát let,“ připomíná kurátorka výstavy Jarmila Klímová. „Na atlasech, které vytvořil s Albertem Pilátem, vyrostla nejedna generace houbařů. Podle současné nabídky v knihkupectví by se mohlo zdát, že ilustrované atlasy jsou zcela nahrazeny příručkami s barevnými digitálními fotografiemi. O to víc překvapí obsáhlý ilustrovaný atlas Přehled hub střední Evropy z roku 2012 autorů Jana Holce, Miroslava Berana a ilustrátora Antonína Bielicha, který získal řadu ocenění,” doplnila Klímová.

V kontrastu s velkými nástěnnými obrazy budou na výstavě ukázky miniaturních kreseb hub – na poštovních známkách. Do dějin mykofilatelie se zapsaly československé známky s houbami jako jedny z prvních. Jejich vznik je datován rokem 1958. 

Své vědomosti si návštěvníci mohou ověřit hravou formou na místě, při řešení zábavných her a houbařských kvízů různé obtížnosti. Pro potěšení zájemců o mykologickou kresbu byly k výstavě vydány také pohlednice a výběrový katalog školních obrazů.

Obě „houbařské“ výstavy, na přerovském zámku i na ORNIS, jsou propojeny, a to nejen tématem. Při zakoupení vstupenky na kteroukoliv z nich získáte na druhou výstavu poloviční slevu ze vstupného. 

Další informace: 

Další informace: Mgr. Jarmila Klímová;  tel. 581 250 545

e-mail: klimova@prerovmuzeum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám