Hlavní obsah

Hostýnské vrchy zvou turisty i k návštěvě hradu Obřany

Novinky, Vlaďka Horáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostýnské vrchy nepatří k velkým pohořím, ale turistům nabízejí řadu zajímavých míst, která stojí za zhlédnutí. Jedním z nich je zřícenina hradu Obřany, jehož historie je spojena s moravským šlechtickým rodem pánů z Kunštátu a Poděbrad.

Foto: archiv Centrály cestovního ruchu Východní Moravy

Hostýnské vrchy

Článek

Nejznámějším členem tohoto rodu byl Jiří z Kunštátu a Poděbrad, který byl v letech 1458 až 1471 českým králem. Hrad Obřany postavil v roce 1365 Boček z Kunštátu a Poděbrad.

Výlet ke zbytkům hradu zahájíme u turistické chaty na Tesáku (přímé autobusové spoje jezdí ze Zlína, Vsetína a především z Bystřice pod Hostýnem, více na www.idos.cz). Zvolíme zelenou značku a vydáme se jihozápadním směrem k rozcestí u Tří kamenů. Tady uvidíte tři historické kameny z 18. století, označující hranice bývalých panství  - kelčského, bystřického a lukovského. Čtvrtý kámen, pomníček kroměřížské studentky Aleny Bábkové, která umrzla při lyžařském výcviku, je z roku 1947.

Pokračujeme po zelené značce směrem k Holému vrchu a rozcestí Klapinov. Tady zelenou značku opustíme a pokračujeme krátkým klesáním směrem ke Chvalčovu. Po necelém kilometru na rozcestí Rožnovjačka narazíme na odbočku ke zřícenině hradu Obřany.

Hrady se stavěly na vyvýšených místech a tento je jedním z těch nejvýše položených na Moravě - na vrchol Obřany ve výšce 704 metrů nad mořem nás čeká 600 metrový úsek stoupání. Z hradu toho moc nezbylo - kus opěrné zdi s oknem, zbytky základů a rozvaliny pod vrcholem. Není divu - chátrá již několik století - byl zničen v husitských válkách. V zimním období, kdy jsou stromy bez listí, uvidíte východním směrem lokalitu Valašky, kde stojí dvě turistické chaty.

Z rozcestí Rožnovjačka pokračujeme klesáním po červené značce do Chvalčova. Procházíme přírodní rezervací Obřany, míjíme studánku nazvanou Táborského a Ondrúškův pramen. Na rozcestí Kozlůvky zvolíme žlutou značku k hotelu Říka. Kromě dobrého občerstvení zde naleznete autobusovou zastávku pro návrat z výletu.

Celková délka výletu je necelých 10 km. S výjimkou krátkého stoupání ke Třem Kamenům a výstupu na Obřany je vedena nenáročným terénem s převahou rovinatých úseků a klesání – je součástí úseků Hostýnské magistrály.

Výlet lze absolvovat v kterémkoliv ročním období. Je nutno mít na paměti, že v zimním období může být pohyb na kamenitém terénu hradní zříceniny nebezpečný. Stezka z křižovatky Rožnovjačka na zříceninu Obřany není v zimním období upravována.

Další tipy na výlety nebo akce najdete na www.vychodni-morava.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám