Hlavní obsah

Hořčicovou polévku, knedlíky nebo koktejl nabízejí v Bautzenu

Novinky, Milan Turek

Centrem Lužice, oblasti nedaleko našich severních hranic, je město Bautzen - Budyšín. Město mnoha památek z doby českých vládců je přitažlivé nejen svou historií a architekturou, ale má i svou specialitu, kterou je vynikající hořčice. Od 24.8. do 13.9. se ve městě konají již podesáté týdny hořčice.

Foto: Milan Turek

Hořčice z Bautzenu je reprezentativním produktem města

Článek

Bautzen - Budyšín je padesátitisícové saské město plné srdečných lidí, nádherné architektury a bohaté historie spjaté i s českým národem. Skalnatý suk, vypínající se nad řekou Sprévou v Budyšínské rovině, byl v minulosti významným bodem především obchodních cest, nejdůležitější z nich Via regia vedla přes celou Evropu ze Španělska až do Ruska, kde navazovala na hedvábnou stezku. Z jihu přes Prahu do Budyšína vedla  stezka k Severnímu moři, a tak Budyšín byl a i dnes je důležitou křižovatkou, kudy vede dálnice na východ. Z Liberce je to do Budyšína po nových obchvatech sedmdesát kilometrů.

Od samotného vzniku města byli většinou jeho správci včetně celé Lužice čeští vládci. V roce 1635 připadl Budyšín Sasku. Město je přitažlivé svými sedmnácti věžemi a baštami, třinácti sty památkami a dvěma sty restauracemi. Je známo také výrobou tramvajových a železničních vagónů, známější je však na veřejnosti svým populárním potravinářským výrobkem – hořčicí. Její historii nelze srovnat s východními zeměmi, kde byla používána před více než třemi tisíci lety, ale není vyloučeno, že ji sem dováželi obchodníci v dávné minulosti.

V Budyšíně letos již desátým rokem veřejně prospěšná společnost pořádá od 19. srpna do 13. září týdny hořčice – Senfwoche. Po celou dobu připravují restaurace, kiosky a bufety různé speciality s hořčicí. Obležen návštěvníky bývá restaurant Bautzener Senfstube, kde je také instalována historie hořčice a je možnost zakoupit z rozsáhlé nabídky padesáti druhů hořčice. Nejpopulárnější je budyšínská středně ostrá, hodnocená v Německu jako nejlepší.

Z dvaceti vybraných restaurací lze uvést Alter Bierhof v uličce rybářů – Heringstrasse, Cullinarium Restaurant, Burghof na hradě Ortenburg nebo Klášterní Dvůr (Mönchshof), Ortenburgstübel, lužicko-srbský Wjelbik či věhlasnou restauraci podle pražského loupežníka Karáska na hlavní ulici Reicherstrasse. V jejich jídelníčcích se objevuje hořčicová polévka, hořčicové kokteily a široká nabídka jídel s hořčicí.

Majitel baru Caracas Andre Herold prohlašuje, že hořčicový koktejl je mezi nápoji překvapením poslední doby. Hosty je objednáván jako rarita. Žlutá pasta hořčice zpestřuje koktejly z manga, medunebo pomerančů s přídavkem rumu či vodky.

Poněkud exoticky působí na jídelníčku švestkové knedlíky z bramborového těsta polévané teplým sósem vanilko-hořčicovým, posypané skořicovým cukrem. Známou mistryní hořčicových jídel je kuchařka Henriette Davidová která čerpá z receptů gurmánských mistrů  devatenáctého století. V nabídce restauraci jsou hořčicové sýry , hořčicové okurky, různé druhy klobás a párků s hořčicí, obložené chlebíčky s hořčicovými pomazánkami, pikantní zeleninové saláty s hořčicí.

Vypsat všechny dobroty s hořčicí by bylo obsáhlým pojednáním, každá hospoda má své originality, ale žádná z nich nepředčí Muzeum hořčice, kde jsou k dostání nejrůznější balení, nejrůznější druhy. Návštěvník zde najde také historii výroby a část, kde je muzeálním způsobem předváděno stolování v minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám