Hlavní obsah

Honba za medvídky je dětským tahákem zámku v Zákupech

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Tady, tady je!" Dlouhovlasá dívenka odstrkuje princeznovsky oděnou průvodkyni a vrhá se na podlahu za plyšovým medvídkem. Zákupský zámek je proslavený svatbou následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este s Žofií Chotkovou. Císařská dvojice není ale jediným lákadlem.

Foto: Vratislav Konečný

Medvědi a princezna, to je opravdový pohádkový zámek

Článek

Sídlo Habsburků, kde pobýval rakouský císař a poslední korunovaný český král Ferdinand Dobrotivý s císařovnou Marií Annou, má co nabídnout i dětem, které se obvykle při prohlídkách nudí.

S princezničkou za plyšáky

Prohlídky s princeznou jsou určeny pro děti do 10 let v doprovodu dospělých. Princeznovsky oblečená průvodkyně je protáhne zámeckými pokoji, povídá si s nimi, dává lehké hádanky, a poutavě jim vypráví, jak to na zámcích chodilo.

Hlavním lákadlem pro děti je hledání plyšových medvědů, kteří jsou v pokojích na nápadných místech ukryti. K velké lítosti je nakonec musí vrátit, ale i tak je to aktivní forma dozvídání se něčeho nového, co znají z pohádek a zatím je to ještě baví. Je zajímavé pozorovat doprovod, jak šmejdí očima po medvědech, napovídání je ale zakázáno.

Délka vyprávění na prohlídce se přizpůsobuje věku návštěvníků, provádět se bude do konce prázdnin, pak princeznám zase začíná škola.

Časy prohlídek: 10:30 a 14:30 hod. Pro velký zájem je nutná předchozí rezervace. Další akcí pro děti je dětský prohlídkový okruh s panenkami a pokojíčky.

Jak jsme ničili minulost

Zámecké interiéry včetně unikátního císařského výtahu jsou velmi přitažlivé, i průvodkyně je znalá, sympatická, pro mě je nejzajímavější malá expozice Zapomenuté zámky. Představuje dnes nepřístupná či již neexistující šlechtická sídla v Libereckém kraji a jeho okolí (Sloup, Svojkov, Mimoň, Zahrádky, Doksy, Hrubá Skála, Kopidlno, Jičíněves a další).

Vystaveny jsou předměty z původního vybavení těchto zámků, portréty jejich někdejších majitelů i historické fotografie jejich interiérů z doby před rokem 1945. Neustále se chlubíme kulturním dědictvím, ale co se nechalo po válce všechno zničit, rozkrást, to se moc neví. Zákupská výstava je dokladem, jak umíme zacházet s kulturním dědictvím.

Ale památky stále přitahují a podle kastelána zámku, Mgr. Petra Weisse je „letošek příjemným překvapením v počtu návštěvníků. Zákupy navštívilo kolem 20 tisíc lidí, což jsme neměli ani za celou minulou sezónu. A to je začátek srpna. Lidé mají o prohlídky enormní zájem.“

Bohužel toho neumíme využít, města s historickými památkami jsou většinou k večeru mrtvá, pohostinství nabízí místo regionální kuchyně asijská bistra nebo pizzerie, na to zahraniční klient není zvědavý.

Zámek také žije svatbami, v sobotu v parku probíhala výstava loveckých psů, tolik čtvernožců jsem již dlouho pohromadě neviděl. Jediný, kdo to tu má na „háku“, je medvěd v zámeckém příkopu. Lidi i psi ho nechávají v klídku.

Reklama

Výběr článků

Načítám