Hlavní obsah

Holiday World představí Pavlův Návrat na Rapa Nui

Novinky, Petr Pokorný

Po třiceti letech se inženýr Pavel Pavel ze Strakonic, první člověk na světě, který „rozhýbal“ legendární sochy moai, loni znovu vrátil na Velikonoční ostrov.

Foto: Archiv Pavla Pavla

Pavel Pavel.

Článek

Výsledem je jeho v pořadí čtvrtá kniha, tentokrát s titulem Návrat na Rapa Nui, s níž se veřejnost premiérově seznámí na prezentaci a následné autogramiádě pořádané v rámci mezinárodního veletrhu cestovního ruchu Holiday World v Praze.

Sedmadvacátý ročník nejvýznamnější akce svého druhu nejen v České republice, ale i v regionu střední Evropy, jejímž organizátorem je Incheba Expo Praha, se bude konat ve dnech 15. - 18. února v areálu holešovického výstaviště v Praze. Souběžně s ním se zde uskuteční také 12. ročník gastronomického veletrhu Top Gastro & Hotel.

Vyslechnout příběh Velikonočního ostrova ležícího uprostřed Tichého oceánu pak může každý, kdo ve čtvrtek 15. února navštíví v 13.30 hodin vstupní veletržní halu. Autor knihy již ve svých devětadvaceti letech rozchodil tajemné sochy na Velikonočním ostrově, v domorodém jazyce zvaném Rapa Nui, a vyřešil tak jednu z nejpopulárnějších archeologických záhad světa. Za to od místních domorodců získal náčelnický titul ariki Too Ko Ihu.

Jedinečný ostrov uprostřed Tichého oceánu od té doby navštívil Pavel Pavel ještě celkem devětkrát, aby zde nacházel nové záhadné jevy a pokoušel se pochopit jejich význam. S ohledem na blížící se třísté výročí objevení ostrova předkládá čtenáři v této knize své postřehy, osobní zážitky a místní znalost s humorným nadhledem a zároveň s hlubokým pochopením pro život ostrovanů, obyvatel nejizolovanějšího místa světa. Vše prokládá desítkami unikátních fotografií i vlastních ilustrací a zpestřuje dosud nepublikovanými ostrovními legendami, sesbíranými místním páterem Englertem.

„V roce 2015 se v Berlíně konal světový kongres k Velikonočnímu ostrovu a v roce 2022 se bude slavit již zmíněné třísté výročí objevení ostrova. V této souvislosti jsem se rozhodl shrnou své poznatky získané za uplynulých třicet let výzkumu ostrova a výsledkem je nová kniha Návrat na Rapa Nui,“ řekl v této souvislosti Pavel Pavel a připomněl, že vedle jeho vlastních fotografií a ilustrací, kterých je zhruba 200, je titul doplněn také kresbami předních českých ilustrátorů a karikaturistů, které záhady Velikonočního ostrova inspirovaly. Například Jaroslava Kerlese nebo Jiřího Slívy.

Unikátní poloha ostrova a jeho někdejší naprostá izolovanost vůči vnějšímu světu je podle Pavla dokonalou, téměř laboratorní ukázkou toho, jak se dá civilizací zdevastovat dříve zcela nedotčené území. „Na Velikonoční ostrov 900 let nikdo nevstoupil a domorodci zde byli odkázáni pouze na zdroje, které tam byly k dispozici. A stejné je to s celou naší planetou,“ zdůraznil Pavel. Civilizace nyní ostrov pohlcuje neuvěřitelným tempem. Ještě v roce 1986 ho navštívilo zhruba osm tisíc turistů, dnes se odhady pohybují okolo 50 tisíc ročně.

Kniha Návrat na Rapa Nui je určena k uctění 300. výročí objevení ostrova. Zatím vyšla pouze v českém jazyce. Nyní ji však čeká překlad do angličtiny a španělštiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám