Hlavní obsah

Hold spisovatelce Jane Austen v hudebním pojetí souboru Humble Ensemble

Novinky, Zuzana Rožková

Ojedinělý kulturní zážitek nabídl v pátek 24. listopadu od 19.00 hodin v Severočeském muzeu v Liberci soubor Humble Ensemble na koncertu Hudba Pýchy a Předsudku.

Foto: Zuzana Rožková
Článek

Kulturní svět letos zaznamenal 200 let od úmrtí spisovatelky Jane Austen, která se vepsala do srdcí mnoha generací čtenářů a jejíž romány jsou klenoty celosvětové literatury.

Mladý liberecký soubor Humble Ensemble v čele s uměleckým vedoucím Štěpánem Pokorným v pátek v podvečer vzdal této skvostné spisovatelce hold neméně skvostným hudebním počinem, koncertem Hudba Pýchy a Předsudku.

Pro název použili titul patrně nejznámějšího románu Jane Austen Pýcha a předsudek, který se zároveň stal spojnicí skladeb a mluveného slova pro oslavný večer. Počin je to odvážný a jistě hodný obdivu, protože shrnout dějově náročný román do několika úryvků a propojit je navíc s vhodnou hudbou, rozhodně nebývá snadné. 

Při výběru skladeb se Štěpán Pokorný inspiroval hudební sbírkou z pozůstalosti rodiny Austenových, kterou v letošním roce dalo veřejnosti k dispozici muzeum Jane Austen Chatworth house. Posluchači pátečního koncertu se díky autorům, jimiž byli například Georg Fridrich Handel, Henry Purcell nebo Wolfgang Amadeus Mozart, mohli lehce nechat přenést do dob, kdy se hudba, často i díky domácímu muzicírování, těšila značné oblibě a byla nedílnou součástí společenských setkání tehdejších vyšších vrstev. 

Díky přednesení úryvků z románu Pýcha a předsudek večer dostal další autentický rozměr a příběh lásky nepoddajné Elisabeth a odměřeného pana Darcyho příjemně dokreslil atmosféru. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám