Hlavní obsah

Hnědý bělouš je u kokršpanělů unikát

Novinky, Leona Roháčková

Bohuslav Grepl z Prostějova patří mezi nejuznávanější chovatele anglických kokršpanělů u nás. V roce 2005 zaznamenal jedinečný úspěch. Ze spojení dvou modrobílých rodičů se narodilo šest štěňat, z toho tři hnědobílá. Od té doby chová právě vzácně zbarvené hnědé bělouše.

Foto: Leona Roháčková

Anglický kokršpaněl ve vzácném hnědobílém zbarvení patří vzhledem k atraktivním a elegantním psům.

Článek

Oba psíci i fenka z prvního vrhu zůstali u Greplů doma a sklidili úspěchy na výstavách i zkouškách. 

„Matka Sára má už deset let, je náš vlastní odchovanec. Titul CAC kdysi dostala dokonce i od anglického rozhodčího,“ pochlubil se Bohuslav Grepl psí stařenkou, která si užívá zaslouženého důchodu.  

Otce vybíral velmi pečlivě, Calderon Katmír Bohemia patří k pracovně i výstavně nejúspěšnějším psům českého chovu. „Největším uměním je skloubit pracovní schopnosti s vynikajícím exteriérem. V případě těchto štěňat se mi to opravdu povedlo,“ dodal chovatel.

V Chovatelské stanici z Růžového Barvínka, jak zní přesný název chovatelské stanice Bohuslava Grepla, se do dnešního dne narodily tři vrhy hnědých běloušů. V těch předchozích  se vyskytla celá řada lovecky a exteriérově kvalitních psů. Jedním z nich je i Blesk z Růžového Barvínka, který pochází hned z prvního vrhu hnědých běloušů. Dnes šestiletý pes je nositelem titulů CAJC, CACIB, BOB a BIS. Je pracovně veden, má vlohové a barvářské zkoušky.

"Na vysvětlenou, titul CAJC znamená čekatelství Českého junioršampiona, CAC čekatelství Českého šampiona krásy, CACIB  čekatelství Mezinárodního šampionátu krásy, BOB značí titul vítěze plemene a BIS - Best in Show získává  nejkrásnější pes plemene. Slovem reservní je označováno druhé místo v soutěži," vysvětlil Grepl. 

Se sedmiletou Henrietou Boy Pepinos, která je po otci Samovi rovněž z Růžového Barvínka, přivedl na svět v červenci další hnědobílý vrh. „Henrieta je vynikající fena, se kterou jsem rovněž sklidil řadu úspěchů na výstavách i v terénu. Je mimo jiné českým junioršampionem,“ říká chovatel. „Považuji to za velký úspěch, skloubit práci s exteriérem. Dá to neskutečnou práci, u kokršpanělů záleží hlavně na srsti, která při práci v terénu trpí nejvíc,“ konstatoval spokojený chovatel a vůdce v jedné osobě.

Proto majitele štěňátek pečlivě vybírá. „Chci, aby tito psi i nadále působili v myslivosti a nestali se z nich domácí povaleči. Kokr je temperamentní pes, který vyžaduje práci,“ dodává s tím, že jednu z fenek si chce ponechat. „Moje chovné feny stárnou a tak je třeba myslet dopředu. Zřejmě si nechám Christine,“ drbe za hedvábnými oušky hnědobílé štěňátko. 

Prvního anglického kokršpaněla, modrého bělouše Jara z Grygovských skal si pořídil v roce 1972. „Byl hlasitý na stopě, nos vždy ohodnocen známkou 4. Nezůstali jsme pouze u skládání zkoušek a vydali se také na výstavní pole. Výstavní rok 1974 se pro nás stal velmi úspěšný - titul Klubový vítěz a Vítěz Rožnova 1974 na speciální výstavě a titul Vítěz třídy pracovní a reservní CACIB v Brně, CAC v Maďarsku. Po těchto úspěších k nám přišla černobílá fena Arra z Velkého Kosíře, dcera Jara. Od té doby kokři patří do naší domácnosti. Dnes v chovu působí již vnučky, pravnučky a prapravnučky našich prvních psů,“ dodává chovatel.  

Bohuslav Grepl se myslivosti věnuje od roku 1969. Dnes je rozhodčím pro výkon, vlohy, podzimní, lesní, barvářské a honičské zkoušky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám