Hlavní obsah

Hluboká, Telč, Bouzov, Kašperk… Devízou českých pohádek jsou hrady a zámky

Novinky, Vratislav Konečný

Máme je rádi, pohádkové příběhy. Povedené i ty méně, většina se ale natáčela v exteriérech našich hradů a zámků. Lokací mají jejich tvůrci na výběr stovky, kromě toho, že vidíme vybavení enormně známých, ale někdy téměř skoro neznámých objektů, k tomu interiéry a krásnou krajinu.

Foto: archiv NPÚ

Pohádková Telč

Článek

To vše dělá pohádku pohádkou, podtrhuje to příběh. Ale nejen pohádkou živ je režisér i herec, slouží i dalším žánrům. Třeba detektivkám, nebo rodinným seriálům.

Král našich hradů Bouzov

Jedním z nejfilmovanějších objektů je státní hrad Bouzov, objevil se v mnoha domácích i zahraničních filmech, ale do povědomí diváků se zapsal pohádkou o Princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Je to král pohádkových hradů, natáčela se tu například Arabela se vrací, Království potoků, O medvědu Ondřejovi, O Janovi a jeho pozoruhodném příteli, Princezně Fantaghiro, ale mohli jsme ho vidět i v Kopretinách pro zámeckou paní, dramatu Napola, Mladém Indiana Jonesovi, Krvi zmizelého a desítkách dalších.

Jako pro pohádky stvořená je Telč, tady to mají filmaři obzvlášť rádi, filmování na hradech a zámcích přináší i nemalé zisky hlavně pro vlastníka Národní památkový ústav. Telč si zahrála v Z pekla štěstí 1 a 2, Jak se budí princezny, v Až přijde kocour, Bathory, Helimadoe, seriálu CirkusHumberto

Desítky filmů se točily na Křivoklátě - Mrtvý princ, O statečné princezně Janě, třetí princ, kus Anděla Páně, Tři veteráni, Čarovné dědictví, Báthory, Martin Luther, a další

Kultovní Pyšná princezna

Jihočeskou Hlubokou si vybrali filmaři pro již kultovní Pyšnou princeznu, ale  zámek o návštěvníky nouzi nemá ani bez připomenutí pohádky. Točil se tu i Pan Tau, Princezna Rebelka, Hartova válka, slovenská produkce ji zakomponovala do své verze Šípkové Růženky, Zahrála si v seriálu Hotel Herbich, Vaterland…

Červená Lhota je spjata se Zlatovláskou, Třeboň například se Svatbami pana Voka, Kašperku už je navždy přisouzen Anděl Páně 1, druhý díl hostil hlavně Český Krumlov.

Na Dobříši natáčel Zdeněk Troška Princeznu ze mlejna, točil se tu ale i film Mlhy Avalonu nebo horor Z pekla.

Od princů po Cimrmana

Konopiště navštívili filmaři mnohokrát například v Jak se budí princezny, Jára Cimrman ležící spící, Jáchyme, hoď ho do stroje. Kromě Prahy se tu točily i scény z Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech se odehrávalo na slovenských Čachticích, v Bojnicích, tehdy ještě federálních se procházela Šíleně smutná princezna.

Některé hrady jako Sloup se jen mihly v záběru, tady jsou schody do pekla v S čerty nejsou žerty, v rozvalinách moravského kláštera Dolní Kounice točili O statečném kovářovi, v Náchodě Tajemství lesní země, v Miloticích Za humny je drak.

O Dolák se produkce perou

Atraktivní je Dolský mlýn v Českém Švýcarsku, po téměř zapomnění od natáčení Pyšné tu filmaři zas mají pré - Peklo s princeznou, Čertova nevěsta, Ztracený princ...

Hodně tipů na výlety najdete ve Filmové a televizní cestovní knize, nebo Neznámější filmová místa, popř. na specializovaných webech. 

Památek máme opravdu mnoho, je potřeba je chránit, abychom se na ně nemuseli chodit dívat jen do kina nebo je viděli v televizi. Když připočteme malebnou česko-moravsko-slezskou krajinu, je tu nádherně.

Reklama

Výběr článků

Načítám