Hlavní obsah

Hledá se Bílá paní! Kam zmizel obraz z kultovního filmu Zdeňka Podskalského?

Novinky, René Kekely

Hledá se Bílá paní! Tak by se mohla jmenovat nová soutěž, reality show, ale i film. Poslední možnost je nejbližší záměru a nápadu, který vzešel z kultovního filmu Zdeňka Podskalského, který před skoro 55 lety natáčel na zámku Blatná a nikdo dodnes neví, kde skončily filmové obrazy - rekvizity.

Foto: archiv filmu

Kam se poděl obraz, potažmo obrazy z filmu Bílá paní?

Článek

Ústředním tématem ‘duchařské’ komedie byl velký obraz Bílé paní Komonické, kterou bravurně ztvárnila herečka Irena Kačírková. Natáčelo se v jihočeské Blatné a sešla se skvělá herecká garda, z níž dnes žíjí už jen herečky Vlasta Chramostová a Jiřina Bohdalová. Obraz Bílé paní, který nechali tehdy vyrobit filmaři, strhával pozornost. Kde ale skončil? Navíc obraz nebyl jeden, ale musely být tři.

Jeden, kde je Irena Kačírková sama jako Bílá paní. Druhý, kde má za pasem hasák, poté co si jej jako duch Perchty zasune za opasek, když staré Blažkové postaví přes noc vodovod, a třetí, když se k ní omylem přichomýtne Čestmír Řanda, jako jeden z představitelů městečka a na chvíli “zcepení”, než ho paní zase z obrazu pustí. 

„Nebyla to malba, byly to fotografie, které byly naklíčovány tak, aby působily věrohodně a jako malba. Fotily se všechny v jeden okamžik, ale kde skončily po natáčení opravdu nevím. Byly to rekvizity, a to už je tolik let, že si to nepamatuji,” řekl filmový architekt Boris Moravec, který na snímku pracoval.

Obraz Bílé paní, tedy respektive obrazy zkrátka záhadně zmizely. Nevědí o nich ani v blatenském městském muzeu, nemají je zapsány v barrandovském fundusu, kde běžně tyto unikátní rekvizity vesměs jsou, ani ve skladech České televize na Kavčích horách. 

Co se stalo s "foto výjevem" ducha dobrotivé Bílé paní Komonické, nemá představu ani Kristina Novotná, dcera herečky Ireny Kačírkové. „Mám nějaké fotky z natáčení. Před lety jsem dokonce sama vydala knížku o mamince, kde i pasáž tomuto filmu, díky kterému jsem s ní v Blatné strávila jako dítě jedno krásné léto, věnuji. Co se však s obrazem stalo, opravdu nevím. Maminka si jej určitě neodkupovala."

Ani syn režiséra, rovněž filmař Zdeněk Podskalský ml. o nich neví. „Táta si nechával nebo odkupoval z některých svých filmů věci, některé dodnes mám. Kde je však ten obraz z Bílé paní, to nevím. Samotného by mě to zajímalo,” svěřil se.

Přitom majitelka zámku, kde se točila řada filmů, včetně dalšího kultovního filmu - pohádky Šíleně smutná princezna, baronka Jana Germenis - Hildprantová by ráda, aby se obraz na Blatnou vrátil.

„Ptají se nás na to turisté a chtějí vidět místo, kde obraz visel. Teď dáváme s jedním člověkem dohromady zajímavý projekt, a díky tomu obrazu by se nám ještě lépe realizovalo to, co máme v plánu. On pátrá, my pátráme i tady u nás ve městě, ale zatím marně. V době, kdy se to tu točilo, my jsme tu už nebyli. Komunisti nás vyhnali. Stát o zámek sice pečoval, protože jej prohlásil kulturní památkou, ale co se stalo s některými věcmi, nemám ponětí. Kdyby o něm někdo věděl, ať se nám přihlásí na email: info@zamek-blatna.cz. Litovat nebude,” vyzvala majitelka panství.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám