Hlavní obsah

Hitmaker Vítězslav Hádl píše nové písně a podílí se i na divadelní verzi filmu Trhák

Novinky, Robert Rohál

Třiasedmdesáté narozeniny slaví v těchto dnech hudební skladatel a aranžér Vítězslav Hádl. Během své kariéry složil a zaranžoval stovky písniček, desítky hitů - třeba pro Hanu Zagorovou, Karla Gotta nebo Helenu Vondráčkovou.

Foto: Robert Rohál

Hudební skladatel, aranžér a pedagog Vítězslav Hádl před pražským Rudolfinem.

Článek

Jak obvykle slavíte narozeniny?

Výhodu, jak slavit své narozeniny, jsem získal nikoliv svým přičiněním, ale faktem, že jsem se narodil v den Pražského povstání 5. května 1945 v Praze. Jde totiž o to, že všichni v mém příbuzenstvu, ale i řada přátel či známých si v tento den našeho významného státního svátku vzpomněla i na moje narozeniny. Mně osobně se stává, že si musím dávat velký pozor, abych neprošvihl narozeniny svých blízkých, protože si špatně pamatuji data a tím někdy dochází v mém případě k trapasu. Samozřejmě, že nyní ve svém pokročilém věku slavím jen ty "kulaté". K mým sedmdesátinám mě překvapily moje děti, které mi nahrály video-přání od mých přátel z branže, což mne velmi dojalo.

Když se ohlédnete za svou uměleckou dráhou, jaké byly její hlavní milníky?

Mými milníky byli vždy a budou lidé, které jsem měl možnost potkat během své práce a svého života. Na ty vzpomínám často a s láskou. Zvláštní je, že k mé zkušenosti patří i lidé, u kterých jsem byl přesvědčen o jejich upřímném přátelství, a proto jsem nikdy nepochopil v některých případech obrat v chování o 180 stupňů. Myslím si ale, že pro skutečný život patří i tato zkušenost, tak jako že je den a noc.

Co současnost a nové písně? Pro koho jste v poslední době něco zkomponoval?

V poslední době jsem dostal možnost napsat dva šansony pro herce a šansoniéra Jiřího Bartoně s texty Vladyho Gryce - a tato spolupráce mě těší. Jinak se v současné době věnuji divadelnímu zpracování filmu Trhák, kde se podařilo režisérovi Radku Balašovi napsat vtipný scénář. Zachoval skvělé nápady pánů Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka a samozřejmě toho dost přidal, a tak věřím, že se v hudebním zpracování mého syna Daniela Hádla máme na co těšit. Hvězdné herecké obsazení zaručuje, aby se divák skutečně ze srdce zasmál, pobavil a prožil v novém hudebním hávu známé hity původního filmového Trháku.

Dnes už nehrajete v kapele, zato učíte na Pražské konzervatoři...

18. června 2018 bude mít naše oddělení.populární hudby - obor Skladba - koncert ve Velkém sále Pražské konzervatoře. Představí se tu všichni mladí skladatelé a myslím, že bude nejen co k poslechu, ale i k vidění. A tohle mne v současné době naplňuje nejvíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám