Hlavní obsah

Hitem letošní sezony je poznávat kraj, ve kterém žijeme. Báječný víkend lze strávit v Jeseníkách

Novinky, Táňa Arťušenková

Prožít víkend nebo dovolenou se dá doslova za humny. A platí to i o Jeseníkách. Pokud si někdo neví rady, kam zamířit, stačí zajít do některého z informačních center, kde jejich pracovníci ochotně poradí, kam se vydat. Po pandemii koronaviru hitem letošní sezony je poznávat regiony, v nichž žijeme.

Foto: Archiv EUR Praděd

Jachtaři už dávno objevili kouzlo Slezské Harty.

Článek

Do Jeseníků se turisté dostanou z Ostravy i dalších měst pohodlně vlakem nebo autobusem. Jednodenní turistická oblastní jízdenka stojí pro jednoho cestujícího 100 korun, pro skupinu do pěti lidí 250 korun.

Ideálním prostředkem na poznávací rodinné výlety je pak elektrokolo. V Jeseníkách je připraveno hned jedenáct cyklotras E-bike friendly se zajímavými turistickými cíli, půjčovnami, možnostmi nabíjení, cykloservisem i tipy na občerstvení či ubytování.

Vyrazit lze třeba na Krnovsko, kde na Ježníku je nově otevřené muzeum nábytku s největší sbírkou židlí Thonetek a houpacích křesel v České republice. Jak se pralo prádlo představuje Muzeu praček v Hošťálkovech - Vráclavku. Ve Vrbně pod Pradědem ve Sklárně Tomi, kde vyrábějí historické zelené sklo, se dá vyfouknout skleněný suvenýr a ve Ski Aréně Vrbno vyzkoušet bobovou dráhu.

Odtud je možné dojít pěšky údolím řeky Opavy po stezce Cesta vody do Karlovic. Modrobílá vlnka vede do bývalého strojního mlýna, kde spolek Actaea uspořádal výstavu Jeseníky všemi smysly. Od července by měla být tato zajímavá expozice opět přístupná. Před opravenou budovou školy najdete původní kamennou rozhlednu z Pradědu. Pravda, jde jen o hodně menší kopii.

Co určitě při objevování Jeseníků není možné minout na Rýmařovsku, tak to je Pradědova galerie plná dřevěných soch v životní velikosti v Jiříkově. Historii tkalcovství, které je s Jeseníky neodmyslitelně spjato, přibližuje Městské muzeum Rýmařov nejen ve vlastním objektu, ale také ve firmě Hedva Český Brokát.

Elektroloď nebo šlapadlo se dá půjčit u přehrady Slezská Harta v Leskovci nad Moravicí a v Nové Pláni. Hladinu nejmladší české vodní nádrže brázdí elektroloď Harta nebo plachetnice Santa Maria. Kdo na nich vypluje na vyhlídkovou jízdu, dozví se nejednu zajímavost o přehradě a její historii. Na své si přijdou všichni vyznavači vodních sportů i rybolovu. Okolní příroda je rájem pro cyklisty i romantiky. Užijí si tu procházky pro vyhaslých sopkách a vulkánech, kterými je Bruntálsko vyhlášené.

Koho láká příroda, ten objeví v Jeseníkách třeba to, že první rezervaci na Moravě, tak zvaný Lichtenštejnský prales, zřídil v roce 1904 kníže Jan z Lichtenštejna na ploše 172 hektarů horského lesa mezi Vozkou a Keprníkem. Ta nejcennější místa - Velká a Malá kotlina, Petrovy kameny, vrchol Pradědu, Rejvíz, rašeliniště Skřítek - jsou chráněna zhruba od poloviny minulého století. I díky tomu tu lze zažít přírodu, která stále existuje podle svých pravidel.

A jedno pravidlo by měl každý, kdo putuje obdivuhodnou jesenickou přírodou nebo svéráznými horskými vesničkami a městy s mimořádně cennými památkami, bez výjimky dodržovat. Jde o pořádek kolem sebe. Hlavně v horách, kde nejsou odpadkové koše, je nezbytné všechny plastové láhve i obaly od svačinky odnést opět domů. Tak, aby si i ostatní návštěvníci užívali ojedinělosti Jeseníků a nebrodili se přitom odpadky.

Další informace na www.jeseniky-rodina.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám