Hlavní obsah

Historii světových atletických pohárů dokumentuje ostravská výstava

Novinky, Josef Zajíc

Skvělá, podnětná a zajímavá výstava se koná v prvním patře obchodního centra FORUM Nová Karolina v Ostravě. Organizátoři ji tam instalovali u příležitosti mezinárodního atletického mítinku Zlatá tretra a před IAAF Kontinentálním pohárem 2018, který se bude konat 8. a 9. září.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.6.2018 Výstava v OC FORUM Nová Karolina. IAAF WORLD / Continental Cup - 1977 - 2014.

Článek

Slavnostně byla výstava otevřena 5. června. Zúčastnili se nejvýznamnější organizátoři IAAF Kontinentálního poháru Ostrava 2018, zástupci kraje, města i ostravské atletiky. 

Do nabídky historických exponátů výstavy přispěla ambasadorka Kontinentálního poháru v Ostravě za Asii - Oceánii Australanka Jana Pittmanová zlatou medailí z roku 2003. Jana Pittmanová je dvojnásobná vítězka 400 překážek na mistrovství světa. Zlato získala v letech 2003 a 2007.

Z českých špičkových reprezentantů věnoval tričko Tomáš Janků, který tehdy reprezentoval tým Evropy na Světovém poháru v atletice 2007 v Aténách. Vyhrál ve skoku vysokém výkonem 228 cm.

Pavel Maslák i Jan Kudlička jsou patroni Kontinentálního poháru. Výstavě věnovali své mistrovské tretry, ve kterých dosáhli svých nejlepších výsledků. Ve vitríně je také vystaveno startovní číslo oštěpařky Barbory Špotákové, která při Světovém poháru finále IAAF v roce 2008 hodila světový rekord výkonem 72,28 m, který nebyl dosud překonán.

Výstava dokumentuje historii atletiky od dob antiky až po moderní současnost. Dokumentuje IAAF Světové poháry od roku 1977 až po rok 2006 a dále IAAF Kontinentální poháry 2010 - 2014. 

Návštěvník výstavy může také zhlédnout reprezentační tílka sportovců. Jsou majetkem Dr. Jaromíra Poppla z Prahy. Jde o unikátní a zcela ojedinělou sbírku tílek všech kontinentů. Celá sbírka se rodila čtyřicet let a sběratel navštívil 12 mistrovství světa, 8 mistrovství Evropy a 5 letních olympijských her.

V České republice, konkrétně v termínu 8. a 9. září, budou návštěvníci svědky toho nejlepšího, co mohou ve světové atletice vidět. Kontinenty budou jako ambasadoři reprezentovat: Amerika - Mike Powel, USA, skok daleký, Afrika - Nezha Bidouaneová, Maroko, běh na 400 m překážek, Asie a Oceánie - Jana Pittmanová, Austrálie, Evropa - Colin Jackson, Velká Británie, jeden z neúspěšnějších překážkářů historie. Patrony kontinentů z České republiky jsou Barbora Špotáková - Asie a Oceánie, Pavel Maslák - Afrika, Jan Kudlička - Amerika, Michaela Malá - Evropa.

Výstava v OC FORUM Nová Karolina v Ostravě potrvá do 8. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám