Hlavní obsah

Historický zvon znovu odzvonil deváťákům konec školní docházky

Novinky, Aleš Plevka

Poslední zvonění - slavnostní akce má v Habartově kořeny někde v sedmdesátých letech 20. století. Je milou příležitostí jak se rozloučit s žáky deváté třídy a zároveň přivítat ty, kteří je ve školních lavicích od prvního září na devět let nahradí.

Foto: Aleš Plevka

Žáků 9. A bylo letos opravdu poskrovnu, navíc někteří účast na Posledním zvonění odmítli

Článek

Aktuálně je Poslední zvonění v režii komise pro sport a kulturu, která ve spolupráci se školskými zařízeními, městským úřadem a městským kulturním střediskem celou slavnost organizuje. Jako termín jejího konání bylo pro letošek vybráno úterní odpoledne 28. června.

Protože se jedná o akci oficiální, je místem konání v případě příhodného počasí samotný střed města, tedy náměstí Přátelství. Po dva dny tak musí dětem ustoupit parkující automobily, neboť celý prostor musí technické služby města náležitě připravit. Den předem se zde odehrává i generální zkouška, které předchází pečlivá příprava ve škole i ve školkách.

Celý program byl zahájen okolo půl třetí, odkdy asi půlhodinu do samotného oficiálního začátku pobavili již nedočkavé přítomné rodiče a kamarády svými hudebními a pěveckými výkony žáci místní základní umělecké školy.

Mezitím se již v budově kulturního střediska scházeli předškoláci v kostýmech a žáci devítky oblečení do společenského oděvu. Hlavně u nich se začínala projevovat značná známka nervozity, neboť před několika sty lidmi nejste v hlavní roli každý den. Krátce před třetí hodinou se za doprovodným vozidlem s ampliony řadí dlouhý lidský had, který se za bedlivého dozoru policistů přesune zhruba tři sta metrů na naše náměstí.

Tam jsou již všichni netrpělivě očekáváni. Mávání a fotografování nebere konce. Každý je na svém místě, a tak dvojice deváťáků, Pavlína a Honza, mohla akci bez prodlení zahájit. Po krátkém přivítání následoval proslov starosty Habartova Ing. Petra Janury a ředitele ZŠ Mgr. Václava Riedla. Oba se shodli na tom, že pro všechny účastníky se jedna životní etapa uzavírá a započíná nová, do které jim současně popřáli mnoho štěstí a zdaru.

Poté následovalo tradiční kulturní vystoupení. Děti z přípravné třídy odrecitovaly, jak probíhá rok. Předškoláci z MŠ Duhová předvedli v akci své obligátní flétničky a následně pohybem dokázali, že skok je více než krok. Po jejich rozdováděném hopsání se diváci vydali na cestu do pravěku, neboť děti z MŠ Okružní se pustily do lovu mamuta. Vystoupení uzavřeli deváťáci, kteří originálním recitálem z vlastní produkce shrnuli svou školní docházku.

Na pořadu dne pak bylo předání štafety docházky do ZŠ, a poněvadž žáků z devítky bylo tentokráte opravdu poskrovnu, museli toto absolvovat někteří i třikrát, odměnou za to jim však byl přímo úměrný počet dárků. Caparti se poté rozloučili a se svými rodiči zamířili plni dojmů domů, kde se většina z nich bude těšit na září.

Deváťáky ještě čekal závěrečný proslov a každého z nich také podpis do pamětní knihy. Z rukou starosty následně převzali malý dárek, od pana ředitele pamětní list a od třídní učitelky Mgr. Markéty Ligošové památeční stužku.

Před samotným ukončením slavnosti došlo i na poděkování učitelům, kteří si na památku odnesli krásnou rudou růži. Poté třikrát zazněl zvon a Poslední zvonění se stalo minulostí. Deváťáci ještě absolvovali několikaminutové fotografování a loučení, slavnostní večeři, čtvrteční předání vysvědčení a pak hurá na prázdniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám