Hlavní obsah

Historické mapy Krkonoš a Podkrkonoší v muzeu v Trutnově

Novinky, Karel Kýr

Zajímají-li vás historické mapy, konkretně Krkonoš a Podkrkonoší, vypravte se do muzea v Trutnově. Výstava nabízí prohlídku map, které zachycují nejvyšší české hory od 16. století do roku 1945.

Článek

Jedná se o výstavu originálních map i kopií kartografických děl. Je možné spatřit Helwigovu mapu Slezska z roku 1561, na které je zakresleno v oblasti Krkonoš první známé vyobrazení Krakonoše.

Pořadatelé výstavy dodávají: „Návštěvníci například dále uvidí mapu Krkonoš z 60. let 16. století od Jiříka Řásně či kolorovanou mapu z konce 16. století připisovanou tradičně trutnovskému měšťanovi Simonu Hüttelovi. Kromě klasických map muzeum představí také nejstarší dochovanou plastickou mapu Krkonoš z druhé poloviny 18. století.“

Ny výstavě je také možné spatřit mapy, které dokumentují rozvoj turistky v Krkonoších v první polovině 20. století.

V muzeu v Trutnově můžete samozřejmě spatřit mnohem více. Mimo stálé expozice tu uspořádají několik výstav. Například v únoru zahájí výstavu nejstarších vyobrazení Trunova. Od března bude k vidění výstava Trutnovští ostrostřelci a jejich terče, kterou muzeu připravuje k 35. výročí Klubu vojenské historie Trutnov a 145. výročí bitvy u Trutnova roku 1866.

Otvírací doba: Celoročně mimo pondělí 9.00 – 12, 13.00 – 17.00 hod.

Doba konání výstavy: 21. 1. až 6. 3.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám