Hlavní obsah

Historické flakóny uvidíte ve Stříbře

Novinky, Martina Sihelská

Městské muzeum ve Stříbře hostí od pátku 27. června nevšední výstavu. Jde o část soukromé sbírky Hany Štollové, která sbírá historické parfémové flakony a toaletní dekorativní sklo. Její sbírka čítá více jak 3 500 kusů a má ji uskladněnou na několika místech.

Foto: Martina Sihelská

Autorka výstavy Hana Štollová s šéfredaktorem Tachovského Deníku Jiřím Kohoutem.

Článek

"Začala jsem sbírat před třinácti lety a sbírka se rychle rozrůstala. Něco dostanu darem, něco nakoupím v různých aukcích. Nejstarší kus se datuje do osmého století před naším letopočtem, jde o flakon se sedícím bohem Sobkem, je zhotoven z materiálu fajáns a byl nalezen v Egyptě - část Sakkara. Fajáns je vlastně porézní keramika, která je pak opatřena glazurou," řekla Sběratelka Hana Štollová.

Velká část výstavy byla také směrována k Jizerským horám, vše doplňovaly dobové oděvy a všudy přítomná vůně. "Mám zde i vzorky Chanelu č.5, každý může přičichnout. Návštěvníkům se hodně líbí uranitové sklo, ptají, zda není nebezpečné. Věřte mi, není ani trochu, vždyť se z něj dělá i bižuterie," dodala autorky výstavy.

Páteční slavnostní vernisáže se účastnily také Jana Šimková a Iveta Timočková. "Jsou tu obzvláště krásné kousky, líbí se nám uranové sklo, jak září osvícené ultrafialovým světlem. Výstava je celá voňavá, prostě nádhera. Jen si myslíme, že je na škodu to vystavovat jen měsíc, takové věci už nikde neuvidíte, chtělo by to delší expozici," řekly návštěvnice.

Výstava potrvá do 26. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám