Hlavní obsah

Historic club PAMK Klatovy pořádá již 17. ročník Jízdy Klatovskem

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tato mezinárodní soutěž historických vozidel odstartuje v sobotu 8. června v 10 hodin z Eurocampu Běšiny. Na automobilové a motocyklové veterány čeká trať v okolí Klatov o délce 95 km proložená jízdními zkouškami a dovednostními testy.

Foto: foto z archivu Historic clubu PAMK Klatovy

Historic club PAMK Klatovy pořádá 17. ročník Jízdy Klatovskem

Článek

Je přijato rekordních 180 přihlášek z Čech, Německa a Rakouska. Více než třetina vozidel byla vyrobena před rokem 1945. Nejstarší přihlášené vozidlo je automobil Hupmobile z roku 1911.

„V předválečných auto kategoriích jsou nejvíce zastoupeny české značky Tatra, Aero, Praga, Škoda, Walter v různých provedeních a modelech. Zpestřením bude určitě Laurinka z roku 1923, nebo anglický Riley 9 z roku 1929. Ve stejných moto kategoriích lze připomenout motocykly Praga 500 BD, Ariel, BSA, Indian. Startovní listinu předválečných motocyklů doplní stroje značek NSU, BMW, DKW, Triumph, Jawa a ČZ.

V kategorii poválečných automobilů je přihlášeno zhruba 50 strojů. České Škody Spartak, Felicia, Octavia, 1000 MB a MBX doplňují zahraniční značky Fiat, Hillman, Wartburg, nebo Mercedes. Jsou zastoupeny sportovní vozy Datsun, Alfa Romeo, Opel GT, Triumph Spitfire, Jaguár E type, Ford Mustang, Porsche 911, Renault Alpine A110," uvedl Ing. Jiří Krejčí, předseda Historic clubu PAMK Klatovy a ředitel Jízdy Klatovskem.

Motocyklů vyrobených po roce 1945 je nejvíce. Převažují značky Jawa a ČZ v různých provedeních. Doplňují je motocykly MZ, BMW, AWO, Simson, BSA, Triumph. Bude zajímavé sledovat, jak si s náročnou tratí poradí jezdci s mopedy Jaweta a Stadion.

„Divákům doporučujeme dopolední část v Eurocampu Běšiny. Zde si mohou prohlédnout všechna historická vozidla již od 8.00 hodin a následně od 10.00 hodin sledovat start do soutěže. Velmi zajímavé bude dění na klatovském Erbenově náměstí od 11.30 do 13.30 hodin. Kromě soutěžících, kteří zde absolvují jízdu zručnosti a vystaví své stroje, mohou diváci sledovat i aktivní ukázky historické parní hasičské stříkačky R. A. Smekal z roku 1881. Stříkačka je chloubou SDH Klatovy,” dodal Jiří Krejčí.

Příjezd 1. účastníka do cíle v Eurocampu Běšiny je očekáván krátce po 14. hodině.

Stanoviště jednotlivých zkoušek a čas příjezdu 1. vozidla ke zkoušce:

Strážov - náměstí 10.35 hodin

Janovice - průmyslová zóna 10.45 hodin

Bezděkov - u kostela 11.00 hodin

Dolany - pneu Wachtl 11.25 hodin

Klatovy - Erbenovo náměstí 11.45 hodin

Bolešiny - COOP 13.20 hodin

Střeziměř 13.40 hodin

Běšiny - Eurocamp 14.10 hodin

Další informace o Jízdě Klatovskem a ostatních akcích Historic clubu PAMK Klatovy jsou k dispozici na webových a facebookových stránkách Historic clubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám