Hlavní obsah

Himálajští tahři se přemístili do značně nižší nadmořské výšky

Novinky, Jiří Smutný

Na Mniší horu dorazili tahři himálajští. Brněnská zoologická zahrada nově chová chundelaté obyvatele velehor. Stádo himálajských tahrů se usídlilo v expozici nad pekari bělobradými, kde mohli návštěvníci dříve vidět kozorožce sibiřské.

Foto: Zoo Brno

Tahr vypadá jako koza, ale není to koza.

Článek

„V průběhu srpna dorazilo celkem šest zvířat. Nejprve čtyři samice z Francie a následně také dva samci z Košic. Spojování bylo bezproblémové, samci se zpočátku drželi stranou, ale brzy začali následovat samice a dnes už se celé stádo pohybuje společně a spolu také odpočívá,” řekla kurátorka chovu savců ZOO Brno Dorota Gremlicová.

Tahři jsou prvním novým druhem pro plánovaný expoziční celek Himálaj, který představí nejtypičtější zvířata těchto specifických a drsných končin. Tahři jsou výborně přizpůsobeni životu v horských oblastech. Mají kopyta s tvrdými okraji a měkkým pružným jádrem, která jim umožňují přimknout se k hladkému povrchu skal. Jejich typickým znakem je červenohnědá až tmavohnědá hustá srst se silnou podsadou. V zimě je dokáže snadno zahřát, na jaře je jim spíše na obtíž. Obě pohlaví mají rohy, u samců bývají delší, až 46 centimetrů. Jsou stočené dozadu a směrem k tělu.

Tahři himálajští žijí v malých stádech o maximálně dvaceti jedincích. Obývají horské svahy Himalájí od západu Indie po východní Bhútán až do výšky pět tisíc metrů nad mořem. Jsou to býložravci, žerou zejména trávu, listy a rostliny. Dožívají se čtrnácti, v zajetí až dvaceti let. Další menší populace žijí na Novém Zélandě, v jižní Africe a v USA, kam byli vysazeni z důvodu lovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám