Hlavní obsah

Herecké muzeum Viktorka a Tomáš Magnusek patřili studentům z Dobrušky

Novinky, Jana Melicharová

Studenti Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky se podívali do hereckého muzea Viktorka v Ratibořicích, které je spojené se jménem herce a režiséra Tomáše Magnuska.

Foto: Jana Melicharová

Herecké muzeum Viktorka v Ratibořicích

Článek

První květnové dny jsou ve středních školách neodmyslitelně spojeny se státními maturitami. A tak studenti nižších ročníků, které maturita zatím ještě neohrožuje, vyrážejí na různé exkurze či mají praxi nebo pracují v dílnách.

Ti dobrušští ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška díky projektu EU Gramotnosti inovativně poznávají místa vzdálená i blízka spojená s kulturou, politikou či uměním. Jedním z těch míst byly i Ratibořice a hlavně herecké muzeum Viktorka.

Vznik tohoto muzea je spojený se jménem herce a režiséra Tomáše Magnuska, který ho otevřel v roce 2017 a k jeho vzniku řekl: „V tomto regionu pracuju, žiju, miluju ho. Okolo této budovy jsem chodil a myslel si na ni téměř čtyři roky. Další tři roky jsem se snažil své myšlenky postupně realizovat.“

Dnes je Herecký dům Viktorka vyhledávaným místem, kde návštěvníci najdou osobní předměty a talismany téměř stovky českých herců a filmařů, fotografie z filmové historie či současnosti, divadelní a filmové scénáře, rekvizity a kostýmy.

A tak není divu, že zde téměř čtyřicet dobrušských studentů strávilo velmi příjemné středeční dopoledne nejen ve společnosti filmové historie, ale hlavně ve společnosti samotného Tomáše Magnuska. Ten studenty sám přivítal, což se odrazilo v překvapeném výrazu v jejich tvářích, a pak je pozval do kinosálu, kde zhlédli jeho poslední film Kluci z hor, který měl zrovna den před tím premiéru v pražské Lucerně. Po něm už následovala beseda s režisérem.

V ní se Tomáš Magnusek rozpovídal o tom, jak film vznikl, kde k němu čerpal nápad, co ho při jeho realizaci překvapilo a co zase zaskočilo. Samozřejmě nechyběly ani veselé historky z natáčení nejen tohoto filmu. V závěru velmi příjemné besedy jindy stále vtipný režisér zvážněl a ještě se vrátil k filmu Kluci z hor: „Je to skutečný příběh o tom, že často ublížíme lidem, aniž bychom to chtěli. A nejlepší příběhy píše sám život. Ty ani nejlepší scénárista nevymyslí.“

Nebyl by to však Tomáš Magnusek, kdyby něčím nepřekvapil. Všechny trochu zaskočil tím, že si každý povinně před odchodem ze sálu musel vzít chlebíček…a ne jeden. Prý je každý den nerozdává, ale dnes každý, kdo do Viktorky přijede, chlebíček dostane. Zbyly mu z premiéry filmu v Praze, kam se vůbec nedostaly. Nějakou náhodou je někdo zapomněl vyzvednout ve výrobně a dovézt do Prahy. A tak zbyly pro dobrušské studenty ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám