Hlavní obsah

Herečka Simona Prasková zazáří v prvním českém snímku roku 2019 Cena za štěstí

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 10. ledna půjde do kin film Olgy Dabrowské Cena za štěstí. V herecky velmi kvalitně obsazeném snímku jednu ze svých životních rolí pozoruhodně ztvární také divadelní a filmová herečka Simona Prasková. Co by soudkyně Jana Arazimová svým rozhodnutím výrazně zasáhne do života tří rodin.

Foto: Archív Simony Praskové

Simona Prasková se coby advokátka Jana Arazimová ve filmu Cena za štěstí potká i se svým hereckým kolegou a kamarádem Jaroslavem Pleslem

Článek

Film režisérky Olgy Dabrowské Cena za štěstí představí různorodé osudy lidí hledající opětovnou cestu ke štěstí. Půjde o vztahy, lásku, moc, útěk i děti, které mohou přinášet naději a radost, ale mnohem častěji nakonec pykají za chyby rodičů. Životy jednotlivých hrdinů se postupně kříží a tvoří dohromady velký příběh života. Jedna z postav, která zamíchá s osudy hned několika rodin, je pak Simona Prasková alias filmová soudkyně Jana Arazimová.

„Soudkyně Jana Arazimová přezdívaná Jane řeší ve filmu tři různé kauzy, vstupuje tedy do příběhů tří rodin a v každé funguje jinak. Roli jsem pojala ne jako funkci, ale jako obyčejného člověka, který má strach, předsudky, avšak umí i pomoci. Lidé jako je Jane rozhodují o našich životech, jsou ovšem také z masa a kostí. Často nejde o žádné hrdiny, nicméně musíme žít podle jejich rozhodování,“ říká ke své postavě herečka Simona Prasková.

Snímek ideově navazuje na legendární Samotáře, avšak jde o zcela nový originální počin, který bude uveden už v lednu 2019. Kromě Simony Praskové se v něm objeví například Ivana Chýlková, Vanda Hybnerová, Tomáš Hanák, Pavel Řezníček, Jaroslav Plesl, Klára Pollertová-Trojanová, Josef Trojan, Olga Wdowiaková nebo Jana Šulcová.

Simona Prasková je filmová, televizní a divadelní herečka. Narodila se v Brně, kde absolvovala JAMU – obor činoherního herectví a muzikálu. Hned po škole dostala angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, kde také spolupracovala s rozhlasem. Následovaly štace v Městském divadle Kolín a Hudebním divadle v Karlíně. Od roku 1996 funguje na volné noze.

V současnosti účinkuje Simona Prasková například ve hře Traktát o lásce v Divadle v Celetné a na prknech Malostranské besedy vystupuje spolu s Janem Kačerem a Vlastimilem Venclíkem v pořadech scénického čtení Kačer, Venclík uvádějí… V minulosti úspěšně hostovala v městských divadlech v Kladně, Nymburce, ale také na scéně Národního divadla Praha, Divadla Skelet Pavla Trávníčka a dalších. Od mládí se rovněž zabývá hlasovými pracemi a dabingem. Několik let se aktivně věnuje namlouvání komentářů k dokumentům, převážně pro Českou televizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám