Hlavní obsah

Herec Petr Houska se učí kvůli inscenaci Slož mě něžně boxerské abecedě

Novinky, Robert Rohál

Petr Houska ztvární jednu z klíčových postav v připravovaném představení Slož mě něžně, které bude mít premiéru v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě ve středu 30. ledna.

Foto: archiv NDM Ostrava

Petr Houska během tréninku na svou novou roli.

Článek

Příběh se točí kolem potulných komediantů, kteří si dávají do nosu. Režíruje Janusz Klimsza a právě Petr Houska hraje postavu Juniora. V činohře Národního divadla moravskoslezského, kde je už od roku 2004, jej můžeme v této sezóně vidět v několika inscenacích.

A které role si vyloženě užívá? „Já se snažím užít si každou roli. V současnosti v těchto hrách - Poprask na Laguně, Pygmalion, Ivanov, Moskva – Petušky nebo Sajns fikšn,“ říká herec, který předtím působil ve Slezském divadle v Opavě. Ostatně i v Opavě, kde působil čtrnáct sezón, měl pěkné herecké příležitosti.

Rád na své opavské působení vzpomíná. „Dobrých hereckých příležitostí bylo víc,“ říká herec. „Cyrano z Bergeracu, Jánošík v Malovaném na skle, Patrick McMurphy v Přeletu nad kukaččím hnízdem, Král Jan, Petrucio ve Zkrocení zlé ženy, Krysař, John Proctor v Čarodějkách ze Salemu, Tom ve Skleněném zvěřinci, Anton Pavlovič Čechov v Hodném panu doktorovi, Jiří ve hře Kdo se bojí Virginie Woolfové...“

Na otázku, jestli má vedle divadla čas i na něco jiného, uvedl: „Když je čas, rád se protáhnu v létě na kole nebo windsurfingu a v zimě na lyžích. A když se mi protahovat nechce, tak se jen tak natáhnu s knihou.“

Nyní má před premiérou nové komedie Slož mě něžně, ta bude mít premiéru ve středu 30. ledna od 19 hodin a bude se uvádět v netradičním prostoru, a to ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka. Znamená to, že v ní bude i boxovat?

„Autorem jsou ve hře nějaké ukázky tréninku nebo sparingu předepsané. Tak abychom naplnili jeho představy, ve sportovním klubu BOXING OSTRAVA se pod dohledem zkušeného trenéra Dalibora Fröhlicha učíme boxerské abecedě. Jen doufám, že co se krve týče, vystačíme si s tou divadelní,“ směje se Petr Houska.

Reklama

Výběr článků

Načítám