Hlavní obsah

Herec Josef Dvořák rozsvítil vernisáž Ladových obrázků v holešovském zámku

Novinky, Dana Ehlová

Ani ne týden od vernisáže fotografií Jana Saudka proběhla v rozsáhlém holešovském zámku další vernisáž. Tentokrát hned čtyři zámecké sály skrývají obrazy Josefa Lady, malíře a ilustrátora, který se před 125. lety narodil v Hrusicích a zemřel v roce 1957, tedy před 55 lety, v Praze.

Foto: Robert Rohál

Komik Josef Dvořák na vernisáži Ladových obrázků

Článek

Slavnostnímu zahájení největší výstavy Josefa Lady v České republice v roce 2012, které proběhlo v úterý 12. června a setkalo se s mimořádným zájmem veřejnosti, vévodili odborný poradce Jiří Olič, kurátorka výstavy Monika Adámková, ale také Ladův vnuk – Josef Lada a herec Josef Dvořák.

Výstavu zahájil ředitel Městského kulturního střediska Holešov Pavel Chmelík, ale k Josefu Ladovi se vyjádřil také holešovský starosta Zdeněk Janalík, zasvěceně pohovořil Jiří Olič a po krátkém projevu malířova vnuka přišel na řadu herec Josef Dvořák. 

V Holešově se vyskytl zřejmě proto, že další den tady sehraje se svou divadelní společností dnes už pomalu kultovní představení S pydlou v zádech. Zřejmě to byl ředitel MKS Pavel Chmelík, který herce přemluvil, aby se stal dalším vzácným hostem na této vernisáži. A Josef Dvořák, oblíbený představitel Čochtana a dalších vodníků, na které si potrpěl ostatně i Josef Lada, samozřejmě nezklamal.

Součástí vernisáže bylo několik písniček v podání Pošumavské dudácké kapely ze Strakonic řízené Tomášem Spurným.

„K výstavě nazvané Josef Lada Holešov 2012 byl vydán i obsáhlý katalog, kde je alespoň část nejznámější Ladovy tvorby včetně přehledu malířova života a díla. Mezi vystavenými obrazy je také celá řada skic nebo ne zrovna typických obrázků, kterými se Josef Lada rovněž zabýval. Převládají však motivy, které známe jak ze starých pohlednic, tak z knižních ilustrací, ať už šlo třeba o příběhy kocoura Mikeše nebo Dobrého vojáka Švejka. Také bych chtěl moc poděkovat celé plejádě galerií, organizací i všem ostatním, kteří jednotlivé exponáty pro naši výstavu v Holešově zapůjčili,“  uvedl Pavel Chmelík a současně dodal, že jde patrně o nejrozsáhlejší výstavu tohoto umělce vůbec. V Holešově bude otevřena do konce letošního září.

Reklama

Výběr článků

Načítám