Hlavní obsah

Herec Jiří Bartoň chystá písňový recitál, nové skladby mu napsal i hitmaker Vítězslav Hádl

Novinky, Robert Rohál

Písně ze starších filmů se objeví v novém recitálu Jiřího Bartoně. Premiéra proběhne v březnu. Vedle toho si buduje i svůj původní repertoár, ale přitom nezapomíná ani na svou hereckou kariéru. Objeví se také v novém filmu Rašín.

Foto: Aleš Vitalík

Zpívající herec Jiří Bartoň a swingový zpěvák Laďa Kerndl na jedné ze společenských akcí, kde oba účinkovali.

Článek

Šansonový repertoár uvedl už před několika lety v rámci komponovaných pořadů ještě coby člen hereckého souboru Divadla Šumperk. Nyní, kdy je pár let na volné noze a působí v Praze, šansonový repertoár oprášil. Po delší době jej představil v rámci komorního večera Šansony a verše loni v listopadu v Kroměříži, kde se také v březnu odehraje pokračování, a to premiéra nového pořadu – Staré filmové melodie.

„Filmová hudba má podstatný vliv na atmosféru a na konečné vyznění toho kterého filmu,” míní Jiří Bartoň. „V řadě starších českých snímků je ukryta spousta krásné muziky a jako perly a skryté poklady se tam objevují nejrůznější songy. Mnoho filmů zapadlo do archivu a vymizelo z pláten kin, z obrazovek i z paměti lidí. Záměrně jsem vybral většinou ty méně známé, ale krásné melodie a zaprášené časem je chci opět vyleštit a polozapomenuté nebo úplně zapomenuté přivést na světlo. Zaslouží si, aby jim byla znovu věnována pozornost.”

V komorně laděném pořadu, který proběhne 22. března v Hudebním sále Domu kultury v Kroměříži, jej doprovodí na klavír mladá pianistka Marie Drkulová. Moderátorkou večera bude Romana Blažková, která s ním spolupracovala už ve zmíněném pořadu Šansony a verše.

Vedle toho si herec připravuje i svůj původní repertoár šansonového typu. Dvě písně mu napsal renomovaný hudební skladatel a aranžér Vítězslav Hádl, autor mnoha hitů, autorem obou textů je Vlady Gryc. Šansonově laděný repertoár by se měl objevit i na promo CD, které chce Jiří Bartoň natočit v létě.

„Ze spolupráce s těmito osobnostmi mám ohromnou radost a vnímám to jako velkou poctu,” tvrdí Jiří Bartoň. „Ono je to totiž opravdu „něco“, pokud vy osobně stojíte někomu druhému zato, aby vám věnoval svoji pozornost a svůj dar tvořivosti. A mně byla složena hudba a text takzvaně přímo na tělo. Považuji to za takový malý velký zázrak. Nesmírně si toho cením.”

S komorním recitálem, kde zaznívají šansony, staré filmové melodie, ale i původní novinky, chce Jiří Bartoň časem vyrazit do klubů a malých divadel.

Vedle toho však nadále rozvíjí i svou hereckou kariéru, což dokládá spolupráce s několika divadelními soubory, ale třeba i role v připravovaném televizním filmu režiséra Jiřího Svobody Rašín.

„V Rašínovi představuji roli velitele tábora, který inzultuje titulního hrdinu. Točili jsme na Sychrovsku a bylo tam ten den opravdu příslovečně sychravo. Dostal jsem se taky do finále obsazení dvou seriálů, jednoho čínského a jednoho britského, tak čekám na potvrzení stran castingových agentur. Ony si totiž někdy rády dávají s konečnou odpovědí načas,” říká Jiří Bartoň.

Nadále bude cestovat na Moravu, kde bude několikrát hrát titulního hrdinu divadelní komedie Pan Kaplan má třídu rád, na což se moc těší.

„Přijďte se podívat,” říká a vzápětí dodává: „A na začátku jara by mě měla dle kartářky potkat nová divadelní role, tak jsem moc zvědavý a držím tomu palce. Rád se nechám příjemně překvapovat. A zároveň vím, že  je  dobré na věci netlačit a nechat jim volný průběh.”

Reklama

Výběr článků

Načítám